Een indrukwekkend boeiend verhaal
De Gentse auteur en journaliste, schrijfdocente Tuly Salumu heeft Vlaamse en Congolese roots. Haar romandebuut Bintje is fictief, al is het verhaal sterk gebaseerd op haar eigen leven. De lezer zal de band tussen Bintje en de schrijfster doorheen het verhaal aanvoelen. Het verhaal is een duidelijk aangegeven drieluik, Bintje als kind, puber en moeder. Deze comming of age zal de lezer niet koud laten, maar meenemen in een rauw verhaal.
*De jaren ’90: kleine Bintje woont in de rijzige appartementsblokken, waar de rumba van Papa Wemba overheerst als troostend, muziek samengesmolten met de keukengeluiden van haar Tata. Haar Belgische moeder en Congolese vader zijn verre van ‘ideale ouders’. Vader verliest zich in drank en wanhoop. Moeder incasseert zijn gewelddadige hand. Bintje zelf balanceert op de dunne koord van haar oorsprong. Ontworteld loopt ze door haar eigen eenzame wereld. De nagelaten rimpelingen van haar familie zullen allesbepalend zijn in haar verdere leven.
In eenvoudige schrijfstijl heeft Tuly Salumu een indrukwekkend boeiend verhaal neergezet. Onverbloemd kaart de schrijfster het thema racisme, huidskleur en identiteit aan. Door haar levensontwikkeling blijft Bintje niet altijd even sympathiek door het verhaal lopen. Realistisch maken haar littekens tot wie ze is. De schrijfster geeft door Bintjes beslissingen een beeld van intergenerationeel trauma. De boodschap is duidelijk, we kunnen de pijnlijke wonden van onze ouders zien, maar ook meedragen als een erfenis des levens. Tuly Salumu blijft heel het verhaal trouw aan een onverbloemde realistische pen. Een pen die nieuwsgierig maakt naar meer van Salumu!