Thriller Met Maatschappelijke Vragen
De val van Tammy Davidson: Een meeslepende thriller zonder grenzen
Lex Passchier, bekend scenarioschrijver van diverse televisieseries, waagt zich met De val van Tammy Davidson aan het thrillergenre. Hoewel het schrijven van een scenario anders is dan het schrijven van een thriller, was mijn nieuwsgierigheid gewekt toen ik dit boek onder ogen kreeg. Met dank aan LS Amsterdam ontving ik een vooruitleesexemplaar.
Lex Passchier weet op zeer beeldende wijze de levens van Puck en Abel te schetsen, een jong stel in de beginfase van hun relatie. Wanneer de vraag of ze kinderen willen op tafel komt, ontstaat er spanning. Hun verschillende opvattingen hierover maken hun relatie realistisch en herkenbaar. De gesprekken, of juist het zwijgen, komen geloofwaardig over.
De keuze om elk hoofdstuk te voorzien van specifieke data zorgt ervoor dat je wilt blijven doorlezen. Je wilt weten wat er de volgende dag gebeurt. Door het toevoegen van bestaande nieuwsfeiten komt het verhaal nog meer tot leven.
De spanningsboog is hoog en Lex weet deze goed vast te houden. Het boek is opgedeeld in vier delen, elk met een eigen invalshoek, waardoor het verhaal geen moment verveelt. In deel twee maken we kennis met Jonathan Odijk en neemt het verhaal een onverwachte wending. De manier waarop verschillende verhaallijnen samenkomen is meesterlijk uitgevoerd, wat de kwaliteit van een ervaren scenarioschrijver verraadt.
Wat ik bijzonder knap vind, is dat het boek nergens leest als een script. Geen moment had ik het gevoel dat dit verhaal geschreven is om verfilmd te worden. Ik hoop dan ook dat het bij een boek blijft, omdat een boek ruimte laat voor de eigen fantasie van de lezer, iets wat ik erg waardeer.
De val van Tammy Davidson is een echte pageturner met geloofwaardige personages. De bijzondere verhaallijnen, gecombineerd met echte nieuwsfeiten, maken het een genot om te lezen. De maatschappelijke vragen die in het verhaal verweven zijn, zetten je als lezer aan het denken en geven het verhaal extra diepgang.
Dit debuut in het thrillergenre van een ervaren schrijver op andere vlakken is zeer geslaagd. Ik geef deze thriller vier sterren.