De geniale ingeving van Shibata
Het Japanse romandebuut van Emi Yagi typeert de groei van de hoofdpersonage Sibatha. Echter wel vol surrealisme, enigzins Japanse simplisme en ongeloofwaardigheid.
Shibata is een hardwerkende vrouw van midden dertig die het zat is om als voetveeg behandeld te worden en in dienst gesteld te worden, als enige vrouw tussen de mannen, op haar afdeling als "klusjesslaaf", waarbij ze telkens de schoonmaak en kantinetaken toebedeeld krijgt naast haar huidige werk.
Om hier onderuit te komen verzint ze een list en neemt ze "wraak" door een zwangerschap te initiëren. Hierdoor krijgt ze meer respect van haar collega's en wordt ze ontzien in haar "corveetaken". Ze geniet van de voordelen wat zwangerschap met zich meebrengt. Haar lege bestaan wordt gevuld door nieuwe, sociale contacten. En meer tijd voor ontspanning, genieten wat een verslavende aantrekkingskracht op haar heeft.
Haar leugen houdt ze in stand door deze maximaal ten uitvoer te brengen. Ze gaat er zolang mee door dat ze niet meer onder de leugen uit kan komen.
Citaat: 'Ik heb er een. Een naam. Ik ga hem Sorato Shibata noemen. "Sora" met de kanji van "leeg", en "to" met die van "persoon". Sora-to.'
Doordat ze meer tijd en aandacht krijgt, maakt ze een persoonlijke ontwikkeling door. Alleen, weet Shibata de leugen in stand te houden?
Als lezer wordt je meegezogen in het ongeloofwaardige verhaal en het perspectief van Shibata. Het boek geeft je een kijkje in de Japanse prestatiecultuur en de man/vrouwverschillen. Ook de herkenbare vooroordelen en reacties uit de omgeving die zij om haar oren krijgt, blijken niet bepaald cultuurgebonden. Herkenbaar dus voor iedere zwangere wereldwijd.
Het boek is overtuigend doch ongeloofwaardig geschreven. Het barst van de tegenstrijdigheden en ontluikende leugens waar doekjes om gewonden wordt.
Het verhaal miste ietwat de geloofwaardigheid en realisme. De schrijfstijl en opbouw was naar mijn inziens niet krachtig genoeg en soms wat te simplistisch.
⭐⭐⭐
⭐⭐⭐