De vroedvrouw van de Groenburgwal
Hoofdpersoon Eefje is een ambitieuze vrouw die leeft in het jaar 1695 in Amsterdam. Met hart en ziel leeft ze voor haar droom om vroedvrouw (verloskundige) te worden. Alleen zal ze daar de nodige concessies voor moeten doen.
Indertijd was het noodzaak om als vrouw te trouwen om examen te mogen doen in de verloskunde. Maar wat nu als je de juiste "Jacob" nog niet tegen gekomen bent? En je als kind bent geboren binnen de arbeidersklasse en ieder rooie cent omgedraaid dient te worden? Daarnaast rijst de vraag bij Eefje op of ze een "bastaardkind" is. "Eerlijkheid" werd in de 17e eeuw beloond op de klasseschaal om te kunnen slagen in het leven van weleer en iedere misstap werd op de weegschaal gelegd door de omgeving. De sociale druk en onrusten waren groot.
De auteur heeft veel moeite en tijd gestoken in de historische details en neemt je mee in de tijdsgeest waarin het boek geschreven is. Ook woorden zoals "lijfmoeder" (placenta) nemen je mee in de tijdgeest van toen wat bijdraagt aan het verhaal. Er wordt veel tijd en aandacht gestoken in de historische details, de personages uitdiepen en de psychologische processen achter de personages.
Echter vind ik de opbouw in het boek traag, ietwat voorspelbaar en de gebeurtenissen herhalend en oppervlakkig. Er komen veel herhalende situaties voor in het boek, waardoor de spanning mij niet vastgehouden heeft. Desondanks wel een boek wat makkelijk leest.