Elfduizend meter lief
Paula en Helmut hun leven vindt elkaar op het dieptepunt van hun leven.
Op "elfduizend meter diepte", zo weliswaar. Zo diep als de Marienentrog waar de liefde voor hun overleden dierenbaren elkaar lijken samen te vloeien aan weggestopte herinneringen die door hun toevallige ontmoeting op het kerkhof weer springlevend wordt.
Tijdens een roadtrip vinden Helmut en Paula elkaars gelijkenissen van het leven. Dat schept een bijzondere band en basis voor hun vriendschap.
Er is alleen een verschil; Helmut is een oude man die aan het eind van zijn leven begint. En Paula een jonge vrouw die in de overleving staat en op het punt staat om weer te durven leven. Samen delen zij het leven en de dood.
Herinneringen van dierbaren vormen de basis van een prachtige vriendschap tussen beide waar rouw en verliesverwerking centraal staan. En waarin het leven gevierd wordt en de dood hen inhaalt.
Tegen een prachtig decor van Zuid-Duitsland en de Italiaanse Alpen word je als lezer meegetrokken in een verhaal vol zoete- en bittere herinneringen.
"Elfduizend meter lief" is een prachtig debuut van auteur Jasmin Schreiber die haar liefde als bioloog en rouwbegeleidster en haar eigen verlies van haar broer mooi samen weet te smelten tot een roman.
Voor de liefhebbers van het boek: "Al het blauw van de hemel" is dit net zo'n pareltje om te lezen. Het decor en de personages zijn zo mooi uitgediept. Stiekem vind ik dit boek diepgaander en emotioneler geschreven dan het boek van Melissa Da Costa.