Morisaki's boekwinkel
Japanse auteur Satishi Yagisawa heeft me met het boek "Morisaki's boekwinkel" kunnen verrassen met deze Japanse roman die gaat over "in verbinding met jezelf staan", waardoor de wereld ook groter wordt om je heen. En dat de eerste oordeel niet altijd kloppend zijn met de werkelijkheid als je je in de ander verdiept.
Het was een compleet andere ervaring dan andere gelezen Japanse boeken die vrij oppervlakkig blijven in de emoties, ingetogen schrijfstijl, details van personages en dialogen. Ik kroop als lezer echt onder de huid van Takako en Satoru en later Momoka.
Wat ik alleen wel verwarrend vond was het einde. Dat kwam op mij ongeloofwaardig over. Iemand die verhuist en weg gaat en alles achterlaat doordat ze liefdesverdriet heeft en later erachter komt dat het op hetzelfde geslacht valt, voelde voor mij als tegenstrijdig in twee uiterste werelden.
De boekenwurmen onder ons doen tegoed aan de locatie vol oude, stoffige boeken in het land van de reizende zon. Op de omslag stond een kat; die kan ik alleen niet thuisbrengen, want er kwam geen kat in het boek voor. Wel staat een kat symbool voor geluk in Japan. Waarschijnlijk een goede verwijzing hiernaar.