Sad Beautiful Tragic

Wieteke 21 januari 2024
Nadenkend over de titel voor deze recensie kwam ik steeds terug bij bovenstaande drie woorden, uit een lied geschreven door een zeer onbekende zangeres ;) Daarmee geeft Taylor Swift woorden aan mijn recensie voor dit droevige, prachtige, treurige boek.

Het beste boek dat ik ooit heb gelezen. Puur om het feit dat het mij, jaren later, nog steeds kippenvel geeft bij alleen al de gedachten aan het verhaal. Ja, dat lees je goed: ik heb dit boek jaren geleden gelezen. Maar voel me nu alsnog genoodzaakt om er een recensie over te schrijven.

Dit boek bracht zoveel verschillende emoties tijdens het lezen. Verdriet, depressie, ongeduld, boosheid, rouw maar ook hoop. Dit boek toont dat het leven wreed kan zijn, maar tegelijkertijd ook mooi en verassend - zelfs in de donkerste tijden. Een boek over trauma's en de kracht van vriendschap, liefde en (gekozen) familie.

Centraal in het verhaal staan Jude, een gehandicapt genie met een mysterieus verleden; Willem, een sympathieke en knappe man met een droom om acteur te worden; JB een kunstenaar die bezig is naam te maken in de kunstwereld; en Malcolm, een architect geboren met een gouden lepel in zijn mond. Het verhaal neemt je mee in verschillende levensfases - van de mannen - waarbij ze te maken krijgen met succes, gezondheid, verslaving en trots - en hun relatie tot elkaar.

Ik zou dit boek aan iedereen aanraden maar wil hierbij wel stilstaan bij de heftigheid van de onderwerpen. Daarom hierbij een trigger-warning (via Goodreads.com ) "TW: sexual abuse, child sexual abuse, scary verbal abuse, psychological manipulation and gaslighting, kidnapping/imprisonment, many modes of self-harm, a violent accident, a few moments of prejudice against the disabled, drug use, addiction, grief and loss of a loved one."

Hanya Yanagihara schrijft in dit boek - over Jude: “What he knew, he knew from books, and books lied, they made things prettier.” Maar als Jude dit boek kon lezen, dan zou hij dit tegenspreken. Niet elk boek liegt of maakt de dingen mooier. Sommige boeken geven je de pure, naakte waarheid en zullen je om die reden altijd bijblijven. Voor mij was dat dit boek; een klein leven, een waanzinige impact.

Meer recensies van Wieteke