"Ik heb kort veel en lang niets meegemaakt"
"Sal" is een poëtisch geschreven roman die mij uitnodigde tot filosofisch denken. Het verhaal draait om Sal Benjamin, een man van 103 jaar oud, die tachtig jaar geleden een cruciale beslissing nam die zijn leven zou beïnvloeden. Sindsdien leidt hij een teruggetrokken bestaan, waarbij hij invloeden van buitenaf tot een minimum beperkt. Hij vindt troost in de eenvoudige geneugten van het leven, zoals het lezen van de krant, luisteren naar zijn buizenradio en het observeren van vogels.
Het boek verkent diepgaande thema's, zoals de betekenis van familiebanden, de vergankelijkheid van tijd en het menselijk lijden. De schrijfstijl van Xander Jongejan is meeslepend en beschouwend, waardoor je als lezer geheel wordt meegezogen in het treurige leven van Sal.
De citaten uit het boek illustreren de diepgang en filosofische aard van het verhaal. Het fragment over de relativiteit van tijd, waarin Sal minuten verzamelt en de jaren snel voorbij lijken te gaan, maar de minuten langzaam, is herkenbaar en zet aan tot reflectie over ons eigen tijdsbesef.
Sal citeert in het boek het volgende: "De taak van de mens is lijden te dragen. Op een dag verliezen we degene van wie we houden. Wie dat niet verdraagt, moet maar bezwijken, want hij is geen heel mens." Deze wijsheid wordt vervolgens kracht bij gezet door Sal's gevoel toe te voegen: "Soms wist hij dat hij niet bezweek. Soms bezweek hij elke dag." Een mooie weerspiegeling van de worsteling van Sal.
"Sal" is een boek dat je raakt en je nog lang bijblijft. Het biedt een waardevolle kijk op de menselijke ervaring, specifiek van de oudere generatie. Een absolute aanrader voor lezers die op zoek zijn naar een boek dat niet alleen vermaakt, maar ook tot nadenken stemt.
Mij favoriete citaat uit het boek is: "Ik heb kort veel en lang niet meegemaakt". Over het kort veel, lang niets zal ik niet té veel uitwijken. Lees hiervoor het boek vooral zelf!