Grappig & pijnlijk herkenbaar

Wieteke 21 januari 2024
Dolly Alderton kun je kennen van haar memoir ‘Everything I know about love’ (verfilmt tot serie door BBC) of debuutroman ‘Ghost’. In november 2023 is haar tweede roman verschenen; ‘ Good material’. Op dit moment is dit boek enkel nog in het Engels te verkrijgen. Eerdere boeken zijn al in het Nederland vertaald, wellicht dat deze nog zal volgen.

Dit boek is geschreven vanuit het perspectief van de mannelijke hoofdpersoon ‘Andy’. Waar Alderton eerder schreef vanuit haar eigen perspectief (Everything I know about love) of het perspectief van het vrouwelijke hoofdpersoon (Ghost), deed ze dat nu dus totaal anders.

Het boek is een verslag van de fases die Andy doormaakt nadat, na een relatie van 3 jaar, 10 maanden en 29 dagen, wordt gedumpt door zijn vriendin Jen. Of, zoals Andy het omschrijft: “she smashed my heart like a sinewy pinata“.

Een break-up is een pijnlijk herkenbaar fenomeen, en wordt in dit boek perfect omschreven. Daarnaast leren we ook Andy’s collega’s, vrienden en familie kennen (en daarmee meteen waarderen). Naast de minder leuke momenten van de break-up in het boek, is er ook heel veel ruimte voor luchtigheid en humor. Je duikt vol in het leven van een dertiger. Hoofdpersoon Andy is een stand-up commedian en zijn optredens komen vaak aan bod. Maar ook zijn uitjes met vrienden of gesprekken met zijn huisgenoot leveren grappige situaties op.

Naar mijn mening is dit boek geschikt voor iedereen die houdt van Aldertons’ eerdere werk. Maar ook als je nog nooit eerder iets van haar hebt gelezen, is dit zeker een aanrader. Alderton’s schrijfstijl is herkenbaar en haar karakters sluit je gemakkelijk in je hart. In dit boek vindt je mooie dialogen en een goedlopend verhaallijn. Ook Andy’s gedachten worden mooi omschreven, zoals wanneer hij schrijft over de eerste keer dat hij Jen kuste: “I felt tiny and enormous; like I was her toy and her king.”

Meer recensies van Wieteke