een actueel thema met een dodelijke afloop

wil veltkamp 18 april 2025
‘Adem’ van Luc Vos is de vierde thriller, gecomponeerd rond Anne Verelst en haar team. Ze krijgen te maken met een man die zonder aanwijsbare reden is overleden. Getuigen vertellen dat hij stikte. Dat het heel snel ging, hij vertoonde enkele symptomen en in een oogwenk was hij overleden. Al snel volgt er nog een slachtoffer, dit keer op de luchthaven en gauw daarna ook nog eens iemand op een school. Wat is er aan de hand, waart er een virus rond of is er iets anders aan de hand. De spanningen lopen hoog op als de politiek zich ermee bemoeit. Het dodental stijgt en Anne krijgt de opdracht dit te stoppen, voordat er paniek uitbreekt. Het is een behoorlijke uitdaging voor Anne, die ook nog eens privé van alles voor haar kiezen krijgt. Lukt het haar de dreinging af te wenden? Het verhaal wordt in niet te lange hoofdstukken verteld, de spanning wordt langzaam opgebouwd. Het kan ook langzaam, want het is een behoorlijk dik boek, namelijk 470 bladzijden. Voor mij had het wel wat sneller gemogen. We kruipen in het hoofd van de dader en soms krijg je zowaar medelijden met schuldige. Het thema dat aangekaart wordt (en om niet te spoileren, noem ik deze niet) is zeer actueel en laat zien dat diverse partijen belang hebben bij het oplossen van deze zaak. Doordat we veel informatie van en over de dader krijgen, wil je Anne wel in een bepaalde richting duwen, maar haha dat kan natuurlijk niet. Het is bijzonder om te zien, hoe het team toch uiteindelijk de dader kan ontmaskeren. Anne krijgt het zwaar, want ook privé krijgt ze behoorlijk wat voor de kiezen. Doordat dit alweer het vierde boek is dat over Anne en haar team gaat, beginnen we de personages goed te kennen. Het kan rustig los gelezen worden, maar als je de groei van Anne en haar team interessant vindt, is het beter om d serie vanaf het begin te lezen. Ik kijk uit naar deel vijf, maar die mag van mij wel wat korter zijn.

Meer recensies van wil veltkamp