een meesterlijke thriller waarbij je de aandacht niet moet laten verslappen
Lex Passchier is de schrijver van hitseries voor de televisie als Oogappels en Gooische Vrouwen, waarmee hij prijzen won. Daarnaast werkte hij als script-editor en scenarioschrijver mee aan televisieseries als Baantjer, Grijpstra & De Gier, Spangen, Moordvrouw, Heer & Meester, en nog vele andere. Van zijn hand verschenen ook audioboeken en thrillers. Een van die thrillers is ‘De val van Tammy Davidson’. Het verhaal begint met een spannende proloog. Daarna is het boek is in vier delen opgesplitst en begint met Puck die aan een depressie lijdt en tijdens een kampeervakantie in Frankrijk een traumatische ervaring beleeft. Dan maken we kennis met Cees, een rechercheur die ons laat meelezen met de dagboekfragmenten van Jonathan, die de weg kwijt is, vecht met zijn verleden en zijn eenzaamheid en wordt gezocht wegens moord. Vervolgens leren we Tammy kennen. Zij is schrijfster die van plan is in Griekenland verhalen op papier te krijgen. Als je zover ben in het boek, denk je wellicht dat je drie losse verhalen hebt gelezen, maar niets is minder waar. Lex weet op meesterlijke wijze deze verhaallijnen samen te brengen. Elk hoofdstuk wordt voorzien van een datum, daardoor weet je precies wanneer de gebeurtenis plaats vindt en zorgt ervoor dat je nieuwsgierig bent naar de volgende dag. Ik las een e-book en vind dat switchen dan toch wel hinderlijk, omdat je niet even snel kunt bladeren om te checken wanneer wat ook al weer gebeurt. Doordat het lijkt of feiten en fictie door elkaar worden gebruikt, blijf je je afvragen wanneer wat aan de orde is. Je wilt blijven doorlezen omdat je wilt weten hoe de vork in de steel zit. Passchier schuwt het niet om enkele beladen thema’s aan te kaarten. Zet je kinderen op de huidige wereld, in een relatie heeft een partner een kinderwens, maar geldt dit voor de ander ook? Hoe wordt er tegenwoordig met verwarde mensen omgegaan, hebben we nog wel empathie voor elkaar en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen, maar die moet je zelf maar ontdekken. Een meesterlijke thriller die ook nog eens goed in elkaar zit.