Eerlijk duurt het langst

wil veltkamp 24 januari 2025
In 'Een weg terug' van Ina van der Beek maakt Femke kennis met Jurre. Ze krijgt direct kriebels in haar buik van hem. Dit plaats haar voor een dilemma. Ze heeft namelijk een dochter van twee en telkens als een man interesse in haar toont en ze vertelt over haar dochter, dan haken de mannen af. Daarom zegt ze op hun eerste afspraak niets over haar dochter Merel tegen Jurre. Maar ook in de afspraakjes die volgen verzwijgt ze haar kind. De vonk tussen hen springt over en het wordt steeds moeilijker om haar geheim te bewaren. Hoe zal Jurre reageren als hij hoort dat ze niet eerlijk is?
Ina van der Beek weet je te pakken met het verhaal over Femke en Jurre. Hun worsteling en gedachten en de manier waarop ze met elkaar omgaan wordt levensecht beschreven. Soms dacht ik dat ik een streekroman las, de boeken die als puber zijnde geschikt voor me werden geacht. Maar dit boek heeft meer. Het laat zien dat twijfels, liegen, verzwijgen en slachtoffer spelen in een relatie van alle tijden is. Femke geeft iedereen de schuld van haar daden, behalve aan zichzelf. Leugentjes om bestwil maakt iedereen wel eens, is het zoethoudertje waarmee Femke haar geweten sust. Jurre is in zijn vorige relatie voorgelogen en sindsdien hamert hij op eerlijkheid. En daar loopt het dus spaak in hun relatie. De auteur schuwt niet om het geloof te betrekken in de verhouding tussen de echtelieden, maar ook in de vriendengroep van het stel. Ze maakt ons duidelijk dat je eerlijk moet zijn tegen jezelf, dan kun je ook eerlijk en open zijn tegen een ander.

Meer recensies van wil veltkamp