wat een fijne thriller, een genot om te lezen
Andrej Verhoeks ken ik van zijn trilogie ‘de geloofsbrieven’ waarin hij door zijn vlotte schrijfstijl en de diverse personages weet te boeien met een verhaal over corruptie, complotten en machtsmisbruik binnen en buiten de kerk. De manier waarop Verhoeks het geloof uitdraagt krijgt een bijzondere invalshoek. Ik was dan ook zeer nieuwsgierig naar zijn eerste thriller. En om maar met de deur in huis te vallen, Andrej dit soort boeken mag je veel meer schrijven. Ik heb genoten van de geloofsbrieven, maar “het meisje in de Gender” was echt spek naar mijn bekkie.
Het verhaal start in 1950 als een jonge vrouw op haar werk documenten ontdekt die haar leven zullen veranderen. Dan maken we een sprong naar het heden als er een lijk wordt ontdekt tijdens werkzaamheden om de beek de Gender in Leiden weer bovengronds te krijgen. Inspecteur Gerard Vermeulen gaat gebukt onder een zware last, hierdoor is het de vraag of hij zijn werk wel aankan. Hij krijgt als zijn partner Luuk toegewezen, net klaar met zijn opleiding. Samen moeten ze onderzoeken wie en wat er gebeurd is. Op een hele fijne manier wordt verteld waarom Gerard is zoals hij is, maar ook de verandering die hij doormaakt en de samenwerking die hij met Luuk heeft is levensecht. De spanning wordt langzaam opgebouwd, vooral als de rechercheurs tegen alle verwachtingen in, de identiteit van het lijk weten te achterhalen en ook uitvogelen dat ze is vermoord en waarom. Hoe meer ze de beerput opentrekken hoe meer slachtoffers er vallen. De ontknoping is verrassend en ik hoop dat we nog meer van deze personages zullen lezen, want ik vond ze heel prettig. Ook is het leuk nog even te vermelden dat Verhoeks in Eindhoven is geboren en dit verhaal zich daar afspeelt. De auteur neemt je mee naar plekjes in de stad en vertelt tussen neus en lippen door ook nog eens wat wetenswaardigheden. Dat is een uitnodiging om zeker eens zijn stad te bezoeken. 4,5 sterren.