ontroerend en heftig
Walter Lucius kende ik van zijn Hartland trilogie, een meesterlijke thriller die ik verslonden heb. Voor zijn volgende roman ‘Hoe klein de wereld is’ had hij al veel onderzoek verricht. Het materiaal bestond uit diverse hoofdstukken, losse fragmenten en veel researchmateriaal, waaronder twee tassen met boeken over het Legion Freies Indien, Generaal Rommel en Texel. Helaas kon hij zijn verhaal niet afschrijven vanwege zijn overlijden. Walters vrouw Nicole Frints, zijn uitgever Luitingh-Sijthoff en Marianne Schönbach wilden graag dat het werk het daglicht zou zien en ze benaderden Carla de Jong met het verzoek om het boek te schrijven. Ze verdiepte zich in het materiaal, en besloot het te doen. En ziehier: de story van Luna en Chandar staat op papier.
Een Indiase soldaat, Chandar Kapoor, die in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers gaat vechten. Chandar sluit zich uiteindelijk aan bij het Legion Freies Indien, hij denkt zo bij te dragen aan het einde van de Britse heerschappij over India. Hij is de zoon van Baba Kapoor, een ayurvedisch genezer die hem opleidt om in zijn voetsporen te treden. De oorlog brengt de jonge Chandar uiteindelijk naar Texel, waar hij de stoere Luna ontmoet die haar eigen worstelingen heeft. Luna woont op een boerderij, samen met haar vader en oma. Ze is anders dan de andere meisjes op school en dit voelt ze, alleen op het eiland kan ze zichzelf zijn. Twee jonge mensen die elkaar vinden al komen zij uit een ander werelddeel en een andere cultuur en koesteren zij tegenovergestelde sympathieën in de oorlog.
De verhaallijnen van Luna en Chandar wisselen elkaar af. We lezen hoeveel moeite Chandar heeft met de onderdrukking van de bevolking door de Engelsen en wat hem doet besluiten soldaat te worden. In Luna’s familie komen geheimen voor, de relatie met haar vader staat onder druk en de komst van een onderduiker op hun boerderij maakt de situatie ingewikkelder. Je leert de personages goed kennen, en daardoor snap je ook sommige van hun keuzes, ook al lijken ze niet logisch en zijn ze soms niet verstandig en leveren ze schuldgevoelens op. Er wordt geregeld gewisseld in tijd, dan is het zaak om goed op te letten, want anders zou je zomaar de verbanden missen. De roman bevat een stuk geschiedenis, maar juist daardoor is het een zeer prettig lees-en begrijpbaar en ontroerend boek geworden. Een boek zelfs dat je niet snel aan de kant zult leggen, want je wilt weten hoe het eindigt. 4,5 sterren.