complex verhaal
Met ‘Koude dood’ levert Fedor de Groot een interessant, maar ook moeilijk boek af. We krijgen te maken met Horst Vogel, een wrede oud Stasi-agent die berucht was om zijn ondervragingen. Zijn laatste opdracht van de Russische geheime dienst betekent dat hij een aantal oud-CIA leden die actief waren tijden de Koude Oorlog, moet vermoorden. Maar dan zo dat de overlijdens geen vragen oproepen. In Utrecht moet Lara Fischer de dood van een oud-politicus onderzoeken. Als ze in het verwaarloosde appartement aankomt en ze door de flat loopt lijkt het of ze teruggeworpen wordt naar haar tienerjaren. De inrichting is hetzelfde als haar ouderlijk huis, hetzelfde behang, dezelfde kleding in de kast, dezelfde posters aan de muur.
Ondanks de bijzondere invalshoek, vond ik het verhaal behoorlijk complex. Vooral het eerste deel met heel veel personages, waarvan enkelen ook nog eens van naam veranderden was lastig voor mij om in te komen. En dan hun functie, waren ze nu spion, of dubbelspion of werkten ze voor de politie of toch voor de AIVD? Verwarring kan zorgen voor het gevoel dat je wilt blijven doorlezen, dat gold voor mij wat minder. Gelukkig werden in het tweede deel van het boek enkele zaken wat duidelijker, maar complex is het wel. Soms voerde het de spanning wel op, maar meestal vond ik het ongeloofwaardig, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik het niet snapte. Fedor de Groot kan zeker wel schrijven, zijn vorige boeken vond ik top, maar helaas zat ik nu niet op het puntje van mijn stoel om het boek snel uit te lezen.