Actuele feiten en fictie maken een mooi verhaal
Marcella Kleine schreef in ‘pas maar op voor de boze wolf’ feiten en fictie door elkaar. In de regio waar Imke met haar gezin woont is een wolf gesignaleerd. De vraag die dan direct speelt is; zijn het vee en kinderen nog wel veilig? Imke krijgt hierdoor ook te maken met haar eigen demon – de Wolvenman. In het verleden heeft hij haar veel leed aangedaan en na een aantal jaren van afwezigheid haalt hij allerlei nare streken met haar uit. Hij eist zelfs haar dochter Sterre op. Imke durft haar echtgenoot geen deelgenoot te maken over het feit dat ze lastiggevallen wordt. Ze heeft hem nooit iets verteld over de Wolvenman en wat er vroeger is gebeurd. Ze is veel te angstig om hem en haar dochter kwijt te raken.
In een makkelijke schrijfstijl lees je het verhaal voornamelijk vanuit Imke. Tussendoor krijg je cursief geschreven stukjes die zowel van de wolf als van de Wolvenman kunnen zijn. Het is een actueel thema, een wolf die in de buurt van mensen en vee komt. Moeten de wolven verjaagd worden, of moeten we blij zijn dat er wolven in Nederland terug zijn. Beide kanten worden toegelicht, zonder dat er direct een oordeel vanuit de auteur komt. Het is bijzonder dat zo’n controversieel onderwerp zo natuurlijk in een thriller verweven wordt. Een ander helaas ook actueel onderwerp wordt tevens beschreven en zou voor sommigen pijnlijk kunnen zijn. De manier waarop Imke daarna behandeld werd is beschamend.
Het verhaal is niet echt superspannend, maar door de plotwisselingen blijf je wel bij de les en verdenk je steeds iemand anders die de Wolvenman kan zijn. Een prettig leesbaar boek.