Intrigerend verhaal
Christian White is een Australische scenarioschrijver en auteur, zijn debuutroman In het niets, uitgegeven in 2019 won direct een prijs. Geboren en getogen op het schiereiland Mornington had Christian vele banen tot hij in staat was full-time te kunnen schrijven.
De proloog is direct al spannend, schept een verwachting en roept vragen op. Het boek bestaat uit verhaallijnen van twee vrouwen die in de loop van het verhaal met elkaar te maken krijgen. Elk hoofdstuk heeft als titel “de weduwe” of “de vrouw” De weduwe is Kate Keddie haar man is ineens verdwenen, zij staat met hun dochter op het vliegveld haar man op te wachten die niet verschijnt en als ze navraag doet bij zijn werk blijkt dat hij al maanden daarvoor ontslag te heeft genomen. Op een gegeven moment heeft ze door dat hij op het eiland Belpoint is, het eiland waar de familie Keddie al jaren een vakantiewoning heeft. Ze gaat er naar toe net op het moment dat er een dode man gevonden wordt die haar man blijkt te zijn.
De vrouw; Abby Gulpin, getrouwd met Ray met een dochter en zoon, woont op het eiland, waar ze moeite hebben in de winter de eindjes aan elkaar te knopen. Ray werkt als onderhoudsman bij en in de verlaten vakantiewoningen in de winter. Abby werkt als caissière in de supermarkt waar het in de winter niet druk is. Als Abby aan het hardlopen is, ontdekt ze dat er commotie is bij de haven. Ze weet niet dat die commotie het leven op het eiland zal veranderen en in het bijzonder haar leven.
Heel langzaam wordt duidelijk wat er gebeurd is, het is moord maar een motief is moeilijk te vinden. Kate zit met veel vragen, waarom zei John dat hij naar Londen zou gaan terwijl hij naar het eiland ging en wat heeft hij daar te zoeken, heeft het te maken met de man, die daar jaren geleden vermoord is en wie is de vrouw die John in het hospice verzorgd heeft en daarna ontslag heeft genomen of gekregen?
Ook Abby heeft haar vragen over de vermoorde man: wie is hij en wat doet hij in dit seizoen op het eiland? Bovendien is erg onrustig over haar man, wat spookt hij uit en waarom liegt hij over waar hij werkt?
Langzaam komt er een lijn in en hebben de beide vrouwen elkaar nodig op dit eiland waar niets lijkt wat het is en in een verwarrende plotwending komt de waarheid naar boven. Een plotwending waarbij de lezer zich afvraagt: “Wat heb ik over het hoofd gezien?”
Over de plotwending geeft de auteur uitleg dus niet de opmerkingen van de schrijver aan het eind lezen want daar staat een grote spoiler in. Wel fijn als lezer om het eind te begrijpen, voor mij was dat nodig.
Een goed opgebouwd en spannend verhaal waarin je de eenzaamheid en de winterse grauwheid meebeleeft op een vakantie-eiland, dat in de zomer wel een dubbel aantal bewoners heeft. dat ervoor zorgt dat de bewoners van het eiland geld in het laatje krijgen, opbrengsten die in de winter node gemist wordt. Duidelijk wordt hoe verleden, heden en toekomst een rol spelen in de oplossing van deze moord.