Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

LPF: een geschenk voor de journalistiek

‘We hebben het hout aangedragen voor onze eigen brandstapel en dan moet je niet gek opkijken als iemand anders er een lucifer bijhoudt.' Het zijn deze woorden die Mat Herben aanreikt als een zeer beknopte samenvatting voor deze interviewbundel: De kinderen van Pim.

Joost Vullings, bekend als politiek verslaggever van het NOS Radio 1 Journaal en van Met het Oog op Morgen, dook in de levens van de 26 kamerleden van de LPF in de roerige jaren van Pim Fortuyn; voor, tijdens en na zijn dood. Dit levert een geweldig mooi verhaal op. Vraaggesprekken met bekende en minder bekende LPF-leden geven een kijkje in hoe het (werkelijk) was en hoe het er aan toe ging in die politiek roerige jaren aan het begin van de 21e eeuw. Niet iedereen was bereid mee te werken aan de interviews. Zo haakten Winny de Jong, Philomena Bijlhout en Firouze Zeroual af. Een kort portret staat echter wel van hen in dit boek als ook van de inmiddels overleden Kamerleden Jim Janssen van Raaij, Ferry Hoogendijk, Frits Palm, Wien van den Brink, Ton Alblas en Jan van Ruiten. Soms goed van de tongriem gesneden, dan weer schuchter aan het woord komend, komen alle 26 Kamerleden van de LPF van weleer langs.

Waar was jij toen Pim stierf? Menig Nederlander kan het zich als de dag van gisteren herinneren. Deze vraag komt in ieder geval voorbij. Vullings heeft scherpzinnige vragen gesteld zonder te veel van zijn geïnterviewden te eisen. Het geheel blijft warm, menselijk, eerlijk en open. Vullings komt heel integer op de lezer over. Hij heeft echt interesse in de personen die hij interviewt, een open en uitnodigende houding neemt hij aan. Knap dat hij zo ook op de Kamerleden overkomt. De meeste LPF-leden willen zo min mogelijk in de media naar voren komen. Ze schuwen de pers. Zien enkel de schaduwzijde van de journalistiek. Vullings weet deze ban te doorbreken. Milos Zvonar, nummer 12 voor de LPF: 'Ik ben trots dat ik de man ondersteund heb, Pim Fortuyn. Over zijn ideeën wordt nog steeds nagedacht, dat gebeurt nu ook met dit boek en daar ben ik blij mee.'

In een voorwoord legt Joost Vullings uit hoe en waarom hij te werk is gegaan. Hij legt op geheel eigen wijze verantwoording af aan de lezer. Verleden, heden en toekomst zijn nauw met elkaar verbonden. Deze drieslag komt geregeld terug in de vraaggesprekken. Aan het eind van zijn boek, dat een geweldige cover heeft, komt 'stiefvader' Peter Langendam aan het woord. Het is mede door hem zo ver gekomen met de LPF.

Alle 26 Kamerleden staan op de foto voorin het boek. Af en toe kun je terugkijken tijdens het lezen van de interviews en de persoon goed in je opnemen. Opmerkelijk is dat Vullings in de gesprekken ook de karakters van de zeer verschillende Kamerleden tentoonspreidt. Je voelt haarscherp aan hoe de een en de ander in elkaar steekt. Dat maakt deze gesprekkenbundel des te meer de moeite waard gelezen te worden. Je krijgt mooie anekdotes mee, a-ha-herinneringen komen in je op en politieke analyses op die bizarre LPF-jaren worden je helder voorgeschoteld.

Opgaan, blinken en verzinken... Woorden die in je opkomen als je dit boek leest. Vullings weet de lezer bijna 400 pagina's lang te behoeden voor het laatste.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Willem van Hartskamp

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur