Bijzonder middeleeuws verhaal over macht, wraak en dromen.
De tijd waarin De vloek van kasteel Vrijborgh zich afspeelt, is niet gebruikelijk als onderwerp. Jammer, want er liggen, zoals dit boek laat zien, interessante verhalen uit de middeleeuwen te wachten op een schrijver. De schrijver, Michelle Visser, weet haar gekozen onderwerp goed neer te zetten zodat we met haar mee kunnen kijken in deze middeleeuwen. Zij is een schrijver die je meteen het verhaal laat binnenstappen.
“Tussen velden met hoog gras en veenachtige heidegrond rijst kasteel Vrijborgh imposant op.”
De wensen van hoofdpersonages Beatrijs en Joris, broer en zus, passen niet bij de ideeën van hun vader kasteelheer van Vrijborgh die vooral wraak wil nemen op zijn aartsvijand ridder Zweder van Voorst. Als Beatrijs en Joris zich niet aanpassen, komt hen dat duur te staan. Ze moeten strijden voor hun wensen, de ene weggestopt in een klooster en de ander noodgedwongen in een geheim leven.
“Als je erin toestemt om te trouwen met Karel, heer van Grooteveld, zal hij toestemming verlenen voor je vrijlating.”
Michelle Visser heeft voor dit boek gedegen onderzoek gedaan. Historisch zit De vloek van kasteel Vrijborgh dan ook goed in elkaar. Een enkel los eindje doet geen afbreuk aan het verder vlot te lezen verhaal met middeleeuwse sferen.
Tijdsprongen zijn niet aan te ontkomen als je hoofdpersonages van begin tot eind van het leven wil laten meemaken. Het boek heeft daarmee wel een afgerond geheel. Althans dat denken we als we het boek dichtslaan, maar Michelle liet ons bij onze leesclub weten dat ze met een vervolg in haar hoofd zit. Dat mag er zeker komen.