Romeinse munten om de geschiedenis van Rome te beschrijven

Wilma Hartman 09 februari 2025
Gareth Harney is historicus en deskundige op het gebied van munten. Hij verzamelt Romeinse munten en heeft de afgelopen jaren een aardige collectie opgebouwd. Tot nu toe vertelt hij zijn verhalen, goed onderbouwd door historisch onderzoek, op social media. De schatkist van Rome is zijn eerste boek.
Op de omslag van het boek worden een aantal zaken gecombineerd; afbeeldingen van het oude Rome, van oude munten en de kaart van het Romeinse Rijk

Gareth Harney’s liefde voor munten begon al jong, zoals in de inleiding wordt beschreven:

“’Deze is tweeduizend jaar oud', benadrukte mijn vader nog eens terwijl hij het zilveren schijfje in mijn handpalm legde. Het glom nog altijd, voelde koel aan en was niet groter dan een stuiver. Mijn jonge brein kon een zo grote afstand in de tijd onmogelijk bevatten – en heeft daar zelfs nu nog moeite mee.”

Gareth Harney vergelijkt de munten met een prentenboek dat niet vergaat. Dat is gelijk de basis van het boek. Aan de hand van twaalf munten vertelt hij het verhaal van het Romeinse Rijk.

Het begint uiteraard met het verhaal over het ontstaan van Rome waarna de link wordt gelegd met de geschiedenis van de munt. De wolf met de tweeling Romulus en Remus staat centraal. Met een afbeelding van de munt wordt het verhaal verduidelijkt, het geeft het verhaal een gezicht.
Het volgende verhaal is het verhaal van Hannibal, die een geheim wapen had om wraak te nemen op Rome. Dat geheime wapen zie je uiteraard terug op een munt. Caesar mag in het rijtje ook niet ontbreken, hoewel het niet volgens de traditie was om een nog levend persoon op een munt af te beelden.

“Een eerzuchtige politicus kon op zijn hoogst de beeltenis van een beroemde en sinds lang overleden voorvader op zijn munten zetten. Nooit een levende persoon.”

De levende Caesar was de eerste. Dat klinkt natuurlijk mooi maar had ook nogal wat consequenties, maar dat mag je zelf lezen.
Uiteraard komen er nog veel meer bekende en minder bekende namen voorbij. Maar je leest ook over het colosseum en de zuil van Trajanus. Het laatste verhaal gaat over het verval van het Romeinse rijk.

Het is een indrukwekkende mengeling van geschiedkundige verhalen en feiten die het verhaal bekrachtigen. Ik vond het lastig om mijn gedachten erbij te houden, zeker bij het meer non-fictie stuk van het boek, maar dat lag waarschijnlijk aan mij. Het is dan ook geen boek om nog even een hoofdstuk voor het slapengaan te lezen. Je moet er echt de tijd voor nemen, het boek af en toe even wegleggen en dan weer oppakken. Vierhonderd pagina’s non-fictie is een behoorlijke kluif. Ik heb respect voor het grondige onderzoek dat Gareth Harney heeft gedaan. Dat straalt van elke bladzijde af. Je kan merken dat munten verzamelen zijn passie is. Soms was het daarom naar mijn smaak te uitgebreid, te veel informatie.

Het boek is compleet met afbeeldingen en kleurenfoto’s, een kaart van het Romeinse Rijk en een uitgebreid aantal voetnoten. Ik geef 4 sterren voor dit bijzondere boek en zal het zeker af en toe een keer herlezen.
Ik ga deze auteur volgen en ben benieuwd wat zijn plannen voor de toekomst zijn.

Meer recensies van Wilma Hartman