Leugenaar

Wilma Hartman 28 januari 2025
Winterland, de debuutthriller van het echtpaar Kim Faber en Janni Pedersen, heeft in Denemarken een prijs gewonnen voor beste debuut. Leugenaar is de vijfde thriller van hun hand met Signi Kristiansen en Martin Juncker in de hoofdrol. Tot nu toe heb ik nog geen van de thrillers gelezen, maar als ik de aanbeveling van de VN Detective- en Thrillergids op de kaft lees: ‘Een Scandi-thriller zoals een Scandi- Thriller moet zijn’ word ik wel erg nieuwsgierig. Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant Politiken en is bekend van zijn non-fictieboeken. Janni Pedersen is presentator en misdaadjournalist bij TV2. Ik ben benieuwd of ik iets van die beroepen terugzie in het verhaal of de schrijfstijl.
Het verhaal begint op 8 juni met de rechtszaak die leidt tot de vrijlating van Robert Danius die al zeven jaar vastzit voor de moord op een elfjarige jongen. Dit betekent dat het onderzoek naar de moord op de elfjarige jongen opnieuw opgepakt moet worden. Signi Kristiansen en Martin Juncker pakken dit voortvarend op net als zeven jaar geleden. Kort daarna verdwijnt Asser Larsen, de senior officier van justitie. Asser zou betrokken zijn bij een geheime undercoveroperatie gericht op de Albanese maffia. Heeft zijn verdwijning hiermee te maken? Of heeft het feit dat hij in het verleden advocaat was van Robert Danius er iets mee te maken? Dat mag je zelf gaan lezen.
Het verhaal komt rustig op gang. Een oude, koude, moordzaak is intrigerend maar in eerste instantie niet heel spannend. Toch leefde bij mij ook de vraag of het wel klopte dat Robert Danius is vrijgelaten, Martin Juncker was heilig overtuigd van Robert Danius schuld. Langzaam rijst de vraag: wie komen er dan nog meer in aanmerking? Je raakt gevangen door het verhaal en begint mee te denken. Halverwege het boek komt de verdwijning van Asser Larsen erbij en de spanning die dat oproept. Het verhaal heeft duidelijk een zorgvuldige opbouw door je langzaam in het verhaal te trekken en je nieuwsgierig te maken.
Na ieder kort hoofdstuk is er een witte bladzijde met een opvolgende datum. Dat maakt het erg overzichtelijk. Ik zie daar de hand van een journalist in terug. Het heeft ook een zekere urgentie en maakt je ook bewust dat de tijd dringt om de dader te vinden van de moord en om Asser Larsen levend terug te vinden.
Ik vind het ook sterk dat het privéleven van Martin Juncker en Signi Kristiansen betrokken wordt bij het verhaal en zorgt voor extra spanning. De cliffhanger aan het einde heeft betrekking op het privéleven van Juncker en ik hoop dat deel 6 uitsluitsel gaat geven. Ook is er nog een los eindje van de rechercheur Nabiha die zeker een rol in deel 6 zou verdienen.
Het boek leest makkelijk weg. De beschrijvingen zijn niet zo uitgebreid zoals je vaak ziet bij Scandinavische thrillers, maar zijn eerder een leuke toevoeging.
“Daarna loopt hij naar zijn cd-verzameling en kiest het album ‘Privateering’ van Mark Knopfler, waarnaar hij al jarenlang niet heeft geluisterd. Hij is nooit een fan van Dire Straits geweest, maar Knopflers solo-albums zijn geweldig. De man is een briljante gitarist en bijna net zo’n goede songwriter. Juncker neuriet mee met het eerste nummer van het album ‘ Redbud Tree’, en krijgt zoals altijd kippenvel van de korte gitaarsolo van Knopfler, die eenvoudig en ontroerend mooi is”
Dit is naar mijn weten het langste stukje van beschrijvingen uit het boek.
Een thema van het boek is misbruik. Ik vond het best heftig om te lezen dat
“elke dag en het hele jaar ongeveer achthonderdduizend pedofielen op de een of andere manier op internet actief zijn, en dus heel veel misbruik nodig is om hun lusten te kunnen bevredigen.”
Het is een heerlijke spannende Scandi-thriller die goed los te lezen is, maar wel nieuwsgierig maakt naar de voorgaande delen. De verschillende verhaallijnen komen aan het eind mooi bij elkaar, en maken gelijk ook nieuwsgierig naar een zesde deel. Is deze al in de maak? Ik zal eerst de eerdere delen lezen, wie weet is dan deel 6 geboren. Ik geef 4 sterren.

Meer recensies van Wilma Hartman