Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Miss Eliza's Engelse keuken

Wilma Hartman 15 september 2024
Annabel Abbs is een Engelse schrijfster die zelf in London woont. Ze schrijft korte verhalen voor onder andere The Guardian, The Irish Times en The Daily Telegraph. Daarnaast schrijft ze romans en non-fictie boeken die ook in meerdere talen vertaald worden. Miss Eliza’s Engelse keuken is bij mijn weten het eerste boek dat in het Nederlands vertaald is. Zoals Annabel Abbs zelf schrijft, is het een gefictionaliseerde geschiedenis gebaseerd op een handvol bekende feiten over het leven van Eliza Acton en haar assistente Ann Kirkby.

Ik vond de omslag van het boek echt geweldig. Blauwe bloemen op een witte achtergrond. Twee vrouwen, een vis en een pot in het midden. De titel staat in gouden letters vermeld.

Het boek, dat zich eind 1800 afspeelt in Londen, begint met het voorstellen van Eliza Acton. Ze komt uit een gegoede familie en wil graag haar gedichten laten uitgeven. Ze heeft een uitgever aangeschreven en die heeft haar uitgenodigd om langs te komen. De uitgever adviseert haar echter om een kookboek te schrijven. Eliza voelt zich afgewezen en geen haar op haar hoofd dat daaraan denkt. Ze hebben een kok in dienst en zij komt nooit in de keuken. Door omstandigheden in de familie verandert de hele situatie. Eliza wil ook haar steentje bijdragen en besluit dan toch maar het kookboek te gaan schrijven. Ze gaat kookboeken lezen en uitproberen. Ann wordt ingehuurd als haar assistente. Ann is een jonge intelligente vrouw die een hele andere afkomst heeft. Zij kent bittere armoede en haar leven is hard. Of het lukt om dat kookboek uit te brengen, mag je zelf gaan lezen.

Ik verbaas me er toch altijd weer over dat nog niet eens zo heel lang geleden vrouwen wezens waren om of alleen maar mooi te zijn, of wat te borduren en zo de dagen door te brengen. Andere vrouwen, zoals Ann, Eliza’s assistente, leefden een hard leven in pure armoede als personeel van de rijke mensen. Deze mensen hadden geen enkel recht, alleen plichten. Ik vond de tegenstelling hier goed neergezet. Een ander thema dat heel belangrijk is in dit boek is vertrouwen. Kunnen vrouwen met een groot verschil in afkomst elkaar ooit vertrouwen en een band opbouwen?
Een heel bijzonder stuk vond ik ook dat de buitenwereld niet mocht weten dat Eliza als kok in de keuken stond. Haar moeder blijft proberen om haar te koppelen aan een rijke man. Dit levert uiteraard een hilarische situatie op, want ze moet tegelijkertijd koken en dineren met een rijke man. Annabel Abbs weet dat heel beeldend te beschrijven, heel knap. Ik denk dat de tegenstellingen goed naar voren komen door de perspectiefwisselingen. Om en om worden de hoofdstukken geschreven vanuit het perspectief van Eliza en Ann. Dit werkt versterkend en geeft goed weer dat ze ieder voor andere keuzes staan.

Het boek leest vlot weg, er staan geen lastige woorden of zinnen in. Het enige dat ik gemist heb, zijn de recepten. De hoofdstukken hebben wel de namen van gerechten en maken je lekker zoals ‘Een compote van wilde pruimen met dikke room.’ Aan het eind van het hoofdstuk wordt er dan een zin aan gewijd. Soms wordt er wel kort wat verteld:

“Ik rol een nootje nieuwe boter door de cayennepeper, denk ik. Of we vullen de duifjes met kleine champignons en serveren er een paddenstoelensaus bij. En zullen we ze opdienen op knapperige, verse waterkers?”

Maar het is niet echt een compleet recept, ook al doe je doet wel ideeën op.

Ik vond het al met al een heel leuk boek om te lezen. Vooral het hiervoor genoemde thema over de rechten van vrouwen rond 1800, is mij erg bijgebleven, meer nog dan de verhalen over koken en ideeën voor gerechten. Daarom geef ik 4 sterren voor dit boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Wilma Hartman

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur