Anton de Kom - Anangsieh tories. Recensie
Anton de Kom - Anangsieh tories. Recensie
Op 22 februari jongstleden, de geboortedag van Anton de Kom, verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact zijn boek ‘Anangsieh tories. Verhalen van de spin uit Suriname’.
Anton de Kom, in Nederland (eindelijk) bekend door zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’, geschreven en uitgegeven in 1934, maar pas breder bekend na zijn opname in de Canon van Nederland en de heruitgave in 2020, schreef de Anansi verhalen in de jaren dertig. Het boekje was bedoeld als opvolger van ‘Wij slaven van Suriname’, maar zijn uitgever zag er geen brood in. Het manuscript ‘Ba Anangsieh’, met tekeningen van Nola Hatterman, verdween in zijn archief, dat inmiddels bij het Literatuurmuseum in Den Haag is ondergebracht.
Met de woorden “Deze verhaaltjes zijn van mijn land. Ik ben in Suriname geboren. Het land van de eeuwige zonneschijn. A. de Kom.” opent de auteur het boekje. Oorspronkelijk komen de verhalen over de spin Anansi uit Afrika. Zij kwamen met de tot slaafgemaakten mee naar Suriname. De Kom vertelde deze verhalen aan zijn kinderen voor het slapengaan. En omdat elke verteller zijn/haar eigen draai aan de verhalen gaf, zijn ze altijd uniek. Het is dan ook een groot goed dat deze verhalen bewaard zijn gebleven en uiteindelijk uitgegeven.
Uit de uitgebreide beschrijvingen van de natuur, flora en fauna, van Suriname blijkt de grote liefde van de auteur voor zijn land. Alles komt tot leven en blijkt vol leven: sprekende dieren en planten. En vooral de uiterst slimme en handige spin Anansi.
Het boekje opent met een Anansi verhaal dat Anton de Kom’s grootmoeder aan hem en zijn broers, zussen, neefjes en nichten vertelde. Verder bevat het boekje een drietal zelf verzonnen Anansi verhalen, over Asihmah de Bloeddrinker, Purperhard en de Rode Mier, en de Jager, de Spin en de Slang. In deze uitgave is de schrijfwijze van Anton de Kom aangehouden, wat af en toe een minder goed lopende zin oplevert.
‘Anangsieh tories. Verhalen van de spin uit Suriname’ wordt ingeleid en Gerda Havertong en Raoul de Jong schreef een nawoord. Brian Elstak verzorgde de prachtige illustraties en Nola Hatterman tekende voor de bandillustratie. Qua boekverzorging verdient het boek vijf sterren. Een compliment voor Atlas Contact.
Deze uitgave maakt benieuwd naar wat er nog meer in de nalatenschap van Anton de Kom te vinden is. Raoul de Jong schrijft in zijn nawoord: “Dit is niet het einde, lieve mensen, dit is het begin. Antons schatkist is pas net geopend, er komt nog veel meer.” Ik laat me graag verrassen.
Wim Maasakkers
P.S.
Wil je meer weten over Anton de Kom, ga dan naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem waar dit jaar de tentoonstelling ‘Anton de Kom - schrijver, strijder, wegbereider’ te zien is.
Wim Maasakkers
P.S.