Boeiend, spannend en fascinerend
‘De kinderen die het bos in gingen’ is het tweede deel in de tot nu toe driedelige serie over de detective Charlie Lager, geschreven door de Zweedse Lina Bengtsdotter.
Hoofdpersoon in het verhaal is detective Charlie Lager. Het verhaal is naar mijn mening razend knap geschreven want het verbindt diverse onderwerpen, relaties en plotlijnen tot één groot boeiend verhaal. Een aantal van die onderwerpen die in het verhaal verweven zitten zijn Charlies gedachten aan haar moeder Betty, de onopgeloste verdwijning van Francesca Mild, de mysterieuze dood van Paul Bergman en Charlies relatie met journalist Johan Ro.
Samen met Johan Ro duikt Charlie in de onopgeloste zaken en gaat naar haar geboortedorp Gullspång waar het zich destijds allemaal afspeelde. Daar komt ook Susanne, een vriendin van Charlie, het verhaal binnen. Doordat Charlie en Johan vragen gaan stellen over de onopgeloste zaken komen ook een groot aantal dorpsgenoten uit Gullspång, waaronder Adam, het verhaal binnen. De meeste van hen staan niet te trappelen om te praten over het verleden, wat er aanvankelijk voor zorgt dat het verhaal en de oplossing van het mysterie maar stapsgewijs verder gaat. Maar door de boeiende schrijfstijl van Lina Bengtsdotter leren we, ondanks de vele personages in het verhaal, hen allemaal redelijk goed kennen. Zoals wel vaker (in een klein dorp), heeft ieder personage zijn eigenaardigheden en soms geheimen. Als het verhaal vordert gaan ook medescholier Henrik Stiernberg, Jacob de broer van Paul Bergman, Franceska’s ouders Rikard en Frederica en zus Cecile, Charlies politie collega Anders en Olof en Micke van de plaatselijke politie een rol spelen.
Door al deze (hoofd-) personen merk je dat het verhaal steeds een stapje dichter bij de ontknoping komt. En door de aanstekelijke schrijfstijl van Lina Bengtsdotter gaat dat steeds meer boeien en fascineren. Het lijkt wel alsof je tussen of naast Charlie en de andere hoofdrolspelers staat. Zonder iets te willen verklappen kan ik wel zeggen dat ik de ontknoping van het verhaal beslist niet zag aankomen, maar wel absoluut aansluit bij het hele verhaal, een bijzonder treffend einde vind ik.
‘De kinderen die het bos in gingen’ is een boeiend, spannend en absoluut fascinerend boek op een geweldige manier geschreven door Lina Bengtsdotter die je steeds meer het verhaal in trekt.