Een gedeeltelijk geslaagd debuut, waarbij de schrijver zijn talent laat zien

Wimulder 01 december 2024
Rob Zaman is horrorauteur. Na een succesvol debuut is hij verhuist naar Amerika, in de hoop daar ook een succesvol scenarist te worden. Maar een jaar later is Rob vastgelopen: zijn tweede boek is blijven steken op de eerste zin, hij heeft twijfels over zijn relatie en zijn geld begint op te raken. Als een gruwelijk iets dat uit zijn nachtmerries afkomstig lijkt hem begint te terroriseren, is dat de start van een zoektocht naar antwoorden en gerechtigheid.

Tom Thys schreef hiervoor korte horrorverhalen en griezelige kinderboeken. Zerk is zijn debuut als romanschrijver voor volwassenen. Wat mij betreft is het een gedeeltelijk geslaagd debuut, waarbij de schrijver zijn talent laat zien.

Zerk is opgebouwd uit korte hoofdstukken die allemaal de titel van een horrorfilm dragen. Een intrigerend gegeven dat een extra dimensie aan het lezen geeft. Ik zocht de trailers op van de films die ik niet kende en dat droeg zeker bij aan de sfeer. Erg toepasselijk ook, gezien de passie van het hoofdpersonage voor horrorfilms. Dat die passie van de pagina’s afspat is niet gek, want Tom Thys was zelf recensent van horrorfilms en deelt die passie met zijn hoofdpersonage. Een ander sterk punt is de schrijfstijl. De schrijver weet mij te raken met mooie beschrijvingen en verrassende vergelijkingen.

Waar het voor mij aan schort in dit boek is de uitwerking van het plot en de personages. De opbouw van de spanning begint in de eerste helft van het boek goed, maar zakt daarna in en ontspoort op het einde, waarbij de climax afgeraffeld voelt. De verhaallijnen en subplots worden daarin niet goed afgerond. Daarnaast zijn niet alle personages voldoende uitgewerkt en ontbreekt het aan een geloofwaardige motivatie bij die personages.

Ondanks dit heb ik het boek met plezier uitgelezen. Alleen blijf ik zitten met een kater, omdat er veel meer in het boek had gezeten dan er uit is gehaald.

Duidelijk is dat Tom Thys een getalenteerde schrijver is, die het genre wel beheerst en potentie heeft om verder te groeien. Ik zal dan ook zeker een volgend boek van hem gaan lezen.

Meer recensies van Wimulder