Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Woensdagvoorleestip: hoe een kleine eenhoorn groot kan zijn

De ieniemini eenhoorn is het eerste naar het Nederlands vertaalde prentenboek van illustrator en prentenboekmaker Shawn Harris, maar je kunt hem al kennen van zijn illustraties voor de kinderboeken van Mac Barnett en Dave Eggers. Het verhaal over de ieniemini eenhoorn is een modern sprookje vol droge humor. De liefde voor verhalen spat er vanaf en er worden grappige twists gegeven aan bekende verhaalelementen, zodat je het hele verhaal door verrast wordt. Zo gebruiken zijn (letterlijk) grote broer en zus hem als schaakstuk, stapt hij per ongeluk op een glanzend rood sportautootje en blijkt er gelukkig iemand in het paleis te hebben gewoond die dol was op geld, want eenhoorns hebben daar zelf geen nut voor. Er is zelfs ruimte in dit prentenboek om te laten zien dat hoewel je je familie soms wel achter het behang zou willen plakken, je er altijd voor ze bent als ze je nodig hebben.

Het is een wat dikker prentenboek dan gemiddeld, maar daar staat tegenover dat Shawn Harris grote platen met weinig tekst afwisselt met drukkere pagina's met meer tekst. Zo verandert ook je bladerritme elke keer gedurende het voorlezen. Dat wordt soms actief in de hand gewerkt, bijvoorbeeld wanneer de ieniemini eenhoorn heen en weer gaat tussen schuld en trots, zodat je daar goed mee kunt spelen. De gezichtsuitdrukking van de kleine eenhoorn wanneer de hoef precies in de afdruk past is hilarisch, vooral gecombineerd met dat ene korte zinnende. De auteur laat goed zien dat hij de humor in dit prentenboek tot in de puntjes beheerst. Er is veel om van te houden in dit prentenboek, van de bebaarde vrouwelijke kabouter tot de namen van de broer en zus van de ieniemini eenhoorn. De ene keer duidelijk, de andere keer subtiel, maar altijd goed overdacht en raak.

Shawn Harris tekende dit prentenboek met krijtpastels, vol knallende en contrasterende kleuren. Ze versterken de dynamiek van het verhaal, evenals de invalshoeken die hij kiest om zowel groot als klein uit te beelden. In de tekst zie je diezelfde dynamische vormgeving. Soms is het maar één zin, de andere keer drie alinea's op een pagina. Er is zit herhaling in om rust te creëren, zodat het verhaal in vliegende vaart voort kan. De levenslessen die erin verstopt zitten, worden afgewisseld met plaagstootjes, zoals het verhaal van het grote avontuur met het spook uit de noordertoren (maar dat is een ander verhaal). Zo is De ieniemini eenhoorn een prentenboek geworden dat geen seconde verveelt. Het is maar goed dat er vorige maand in het oorspronkelijke Engels een tweede boek over deze kleine held is verschenen, met ongetwijfeld meer levenslessen én humor.

Thema's

Jezelf zijn, familie, humor, sprookjes.

Leeftijd

Dit prentenboek lees je voor vanaf een jaar of vier. Er is in verhouding veel tekst en er zitten meerdere thema's en verhaallijnen in, waardoor het voor jongere kinderen wat moeilijker te begrijpen is. Ook zijn kinderen zich vanaf een jaar of vier meer bewust van hoe ze zich verhouden tot hun omgeving en horen ze zelf regelmatig dat ze nog te klein zijn om iets te doen dat ze anderen wel zien uitvoeren. Een feest van herkenning voor deze leeftijdsgroep, dus!

Hoe lees je dit voor?

Er zit veel dynamiek in dit prentenboek en zo lees je dit ook het beste voor. Ga langzaam en breng nadruk aan bij pagina's met weinig tekst en ga wat sneller bij meer tekst. Laat het plagen in je stem doorklinken, het gevoel van schuld en trots, maak je de toon van de verbolgen maar begripvolle kabouter eigen en heb er vooral veel plezier mee. Voor wat oudere kinderen kun je stilstaan bij de thema's, zoals je plaats binnen je familie, klein en toch groot zijn, hulp vragen en het rechtzetten van je fouten.

Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Elke woensdag tippen Hebban en De Nationale Voorleesdagen een nieuw voorleesboek. Woensdag is voorleesdag!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Woensdagvoorleestip