Regency-roman over tweede kansen die prima vermaak biedt

Wonder van woorden 21 februari 2025
Nadat je in de eerste twee delen van de serie ‘De kust van Devonshire’ hebt kunnen lezen over Viola en Emily, wordt in dit derde deel gefocust op de oudste zus Claire, het zwarte schaap van de familie Summers. Om eerlijk te zijn was ik van de eerste helft van het boek niet erg gecharmeerd. Het kabbelde, er gebeurde weinig boeiends en het was bij tijd en wijle wat uitgesponnen - vergelijkbaar met ‘Een schrijfster aan zee’, dat ik zelf nogal tegen vond vallen.

De tweede helft daarentegen was echt genieten. Er kwam meer vaart in en tevens gelaagdheid in zowel het verhaal als de personages. De bejegening van en omgang met buitenlanders, in dit geval mensen uit India, geven het verhaal een uniek karakter, met name vanwege het culturele aspect. Daarnaast laat de auteur zien hoe snel de reputatie van een 19e-eeuwse vrouw kon worden geruïneerd - degelijkheid en fatsoen stonden namelijk hoog in het vaandel - en ze geeft een waarheidsgetrouw beeld van de consequenties van onbetamelijk gedrag.

Al met al is ‘De ballinge van Sidmouth’ een fijne, plezierige en onderhoudende Regency-roman over verkeerde keuzes (en de gevolgen daarvan), vertrouwen, familie en tweede kansen. Dit boek - waarin je terugkeert naar de prachtige kust van Devonshire en oude bekenden opnieuw de revue passeren - biedt prima vermaak.

Meer recensies van Wonder van woorden