Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Niemand kent een ander echt

Wout ten Have 25 augustus 2015

Bloed aan de paal is de Nederlandse titel van het boek dat Santiago Roncagliolo geschreven heeft. Het is de nieuwste roman van de Peruaan die in ballingschap opgroeide in Mexico, omdat zijn ouders besloten Peru (tijdelijk) te verlaten nadat de militaire regering onder leiding van Morales Bermúdez de dienst uitmaakte. Voor zijn boek Aprilrood heeft Roncagliolo in 2006 de Alfaguara gewonnen, een prestigieuze prijs in de Spaanse literatuur.

Het verhaal speelt zich af in 1978 en dit zal ook de reden zijn waarom de vertaler gekozen heeft voor de titel Bloed aan de paal. Deze titel laat zich op meerdere manieren interpreteren. Het geeft niet alleen de intensiteit van het verhaal weer, waarin voetbal een belangrijke rol speelt. Maar het is ook de naam van de LP die Freek de Jonge en Bram Vermeulen als ‘Neerlands Hoop’ uitbrachten in 1978 om aandacht te vragen voor het WK voetbal in Argentinië. Het Nederlands elftal had zich geplaatst voor dit toernooi, maar de deelname eraan heeft flink wat stof doen opwaaien. Argentinië was namelijk niet alleen het decor voor het WK, maar ook speelde er op dat moment de Vuile Oorlog (Guerra Sucia), het staatsterrorisme door de militaire dictatuur onder leiding van Jorge Videla (1976-1983). In deze Vuile Oorlog zijn veel mensen onwettig gearresteerd, gemarteld, vermoord of verdwenen. De cijfers van deze verdwijningen lopen uiteen van 9.000 tot schattingen van 30.000.

Deze oorlog is ook nu nog geen moment vergeten, omdat er in Buenos Aires nog steeds elke donderdag Dwaze Moeders op het Plaza de Mayo lopen. Ook hebben we in Nederland de hevige discussie gekend over de aanwezigheid van de vader van Máxima (Jorge Zorreguieta) bij de bruiloft van Máxima en Willem Alexander. Jorge Zorreguieta was onder leiding van Jorge Videla staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt.

Bloed aan de paal speelt zich af in Peru. Felix Chacaltana is een rechtschapen ambtenaar, die leeft volgens de letter van de wet. Hij werkt in het archief van het Openbaar Ministerie, waar zijn baas vooral van hem verlangt dat Felix hem niet stoort terwijl hij wat slaap inhaalt in zijn kantoor. Felix is een beetje een einzelgänger, maar heeft wel een vriend en een meisje waar hij gek op is. Deze vriend (Joaquin Calvo) komt op een dag bij Felix langs op het ministerie. Dit doet hij wel vaker voor zijn werk, maar dit keer laat hij een verwarde en gehaaste indruk achter. Enkele dagen later wordt Joaquin gevonden, vermoord. Felix maakt het zijn doel erachter te komen wie zijn vriend vermoord heeft. Dit doet hij in een stad, Lima, waar de hele bevolking in de ban is van het WK. Felix belandt in een web van intriges en verraad, wat zorgt voor een zeer levendig verhaal waar de lezer van begin tot eind geboeid wordt.

Dit boek heeft een goed ritme en leest als een goede thriller. De auteur neemt de lezer moeiteloos mee naar het Lima van 1978, waar de onderwerpen politiek en voetbal voor de gemiddelde Zuid-Amerikaan de belangrijkste onderwerpen uit het leven zijn. Dit blijkt onder andere uit reacties van Peruanen op demonstraties tegen het militaire bewind: "Ik wil geen democratie, godverdomme! schreeuwde iemand vanuit een Volkswagen kever. Ik wil het WK zien!" Voor wie van spanning, voetbal, politieke geschiedenis of Zuid-Amerika houdt is dit boek zeker een aanrader!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Wout ten Have

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur