Boek met bezieling
Recensie tijd
Ik kreeg De parel van de pastoriekeuken, geschreven door Lyda Westerink toegezonden in ruil voor een eerlijke recensie. Bedankt voor het vertrouwen. #uitgeverijelikser
Dit is een prachtige tijdloze roman vol met bezieling.
Het verhaal speelt zich af met verschillende personages binnen in de kerk.
We ontmoeten onder andere de pastor Clemens, die vol passie zijn werk uitvoert in de kerk, met af een toe een kleine leuke twinkeling van ondeugd.
Eigenlijk moet Clemens zo langzamer hand wel gaan stoppen. Zijn leeftijd gaat een grote rol spelen, maar hij moet er nog lang niet aan denken.
Hij deelt met heel veel mensen lief en leed. De kerk, de pastoriekeuken, is zo n vertrouwde plek geworden, dat hij vol passie wil blijven werken als pastor. Aan de tafel in de pastoriekeuken worden heel diepe zingevende gesprekken gevoerd met onder andere Riek. Riek staat altijd klaar met wat te drinken, met wat lekkers, met haar luisterende oor. Het mooie aan Riek is dat ze geen oordeel heeft. Maar ook als vertrouwens figuur. Want geheimen zijn Riek niet vreemd.
Dit klinkt misschien wat saai en braaf in de oren, maar dat is dit boek zeker niet.
Het boek heeft verschillende tijd sprongen in zijn verhaal opgenomen. Waarbij de diepgaande gesprekken in de keuken hun kern hebben. Je leest stukken over een jeugdige hoofdpersonage, maar ook over een wijzere hoofdpersonage, dit is echt leuk. Het verschil daartussen. De groei die is doorgemaakt, leest als een verhaal die jou eigen moeder je zou kunnen vertellen, gezellig bij de verwarming met een kopje chocolade melk erbij. Heerlijk en relaxt. Maar ook een stukje on5wikkeling van de kerk en de gemeenschap komt aan bod.
Daarnaast zijn de hoofdstukken vrij kort, waardoor het verhaal heerlijk wegleest.
Bepaalde kerkelijke cliche s worden niet uit de weggegaan. Hierdoor is het echt een boek die heel waarheidsgetrouw overkomt.
Heerlijk boek om te lezen. Ook voor mensen zonder kerkelijke achtergrond.
Dit is een prachtige tijdloze roman vol met bezieling.
Het verhaal speelt zich af met verschillende personages binnen in de kerk.
Heerlijk boek om te lezen. Ook voor mensen zonder kerkelijke achtergrond.