Wat een prachtig boek!
Ik weet niet hoe het komt, maar boeken over WO II die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen blijven mij zo enorm fascineren. Ik was dan ook enorm enthousiast dat ik namens @lsuitgeverij gevraagd werd om dit boek te lezen.
Het boek speelt zich af in Nijmegen, een plek waar ik zelf ook 4 jaar heb gewoond, gestudeerd en gewerkt. Heel interessant, maar ook gek, dat ik door het hele boek heen namen van plekken en personen lees die voor mij (heel) bekend zijn en ruim 80 jaar geleden al bestonden.
Het verhaal wordt vertelt vanuit de personages van Hanna, Claar, Antonia en Walter; 3 vrouwen uit hetzelfde gezin, die alle 3 dienen als verzetsvrouwen tijdens WOII en een Amerikaanse parachutist. Boven ieder hoofdstuk staat de naam van een van de personages, hierdoor is het heel duidelijk vanuit welk perspectief er in dat hoofdstuk wordt vertelt. Ook wordt er om de zoveel hoofdstukken een pagina met een datum en plaats zichtbaar. Dit zorgt ervoor dat de tijdlijn van het verhaal helder is.
De onvoorstelbare wreedheden die Claar moet ondergaan is echt niet in te denken. Maar ook hoe Hanna zich inzet in het ziekenhuis met alle gewonden, of hoe Antonia haar leven op het spel zet om tijdens de aanvallen alsnog op weg te gaan om baby’s ter wereld te brengen is niet voor te stellen. Alles in dit boek is zo hartverscheurend, maar tegelijkertijd ook zo onwijs dapper.
De schrijfster heeft een hele fijne schrijfstijl. Het verhaal is krachtig en komt direct bij je binnen. De grootte van de hoofdstukken variëren, maar ze lezen, ondanks de indrukwekkende en wrede onderwerpen, lekker vlot weg. Je wordt zo geïntrigeerd door het verhaal en haar personages, dat je het in een zit (of mijn geval twee) wilt uitlezen.
Het einde van het boek is niet een en al rozengeur en maneschijn. Het is zowel goed nieuws als slecht nieuws, maar het einde is zo indrukwekkend (mooi) geschreven. Echter was het werkelijke einde toen nog lang niet in zicht..
Alles in dit verhaal zit vol met emotie, angst maar ook ontzettend veel kracht. Het komt zo diep bij je binnen: ik heb er weinig woorden voor. De grootste complimenten aan Brenda.
Dankjewel @lsuitgeverij dat ik dit prachtige boek mocht lezen!
Dankjewel @lsuitgeverij dat ik dit prachtige boek mocht lezen!