Een veelbelovende opzet, maar teleurstellende leeservaring.
Het boek heeft een mooie kaft, een edelhert dat oprijst boven zee. Hiermee trok het boek direct mijn aandacht. Dat het op Vlieland speelt, waar ik enkele malen ben geweest, maakte het voor mij extra aantrekkelijk. Echter, het lijkt met waddenliteratuur dezelfde kant op te gaan als met Scandinavische trhillers: een plaatsaanduiding die de verkoop doet stijgen, maar al lang niet meer synoniem is met kwaliteit.
Over de stijl van het boek struikelde ik al direct, in het gratis voorbeeld van apple. Haarinhammen als landingsbanen waar een Boeing op zou kunnen landen, pfff… Het verhaal maakte me echter voldoende nieuwsgierig om het e-book te kopen. Helaas. Want waar je een papieren miskoop nog eens in een little free library kunt zetten, rekenend op lezers die het meer waarderen, blijft een e-book voor altijd in je cloud. En dit boek is geen boek om te willen bewaren.
Het gegeven, een jongen die als 12 jarige zijn ouders verliest en daarna bang is relaties aan te gaan en zijn heil zoekt in cijfers, waar hij een magische betekenis aan hecht, had een goede roman op kunnen leveren. Dat deze man, als ook zijn oma overlijdt, voor de dood op de vlucht slaat, zijn baan opgeeft, opa naar een bejaardenhuis laat vertekken ( die er blijkbaar nog zijn) en zelf naar Vlieland trekt, het meest afgelegen en minst bewoonde deel van Nederland, en dat hij de realiteit uit het oog verliest ( en echt denkt dat de dood hem achterna zit en dat hij daaraan kan ontsnappen) is nog wel te volgen, zeker als je aanneemt dat hij ( rand) psychotisch wordt. Dat die realiteit echter in het verhaal geen enkele rol meer speelt, ontneemt het boek echter alle kracht en geloofwaardigheid. Zoiets had gekund als het een sprookje was, of fantasy, maar niet in een roman waar psychologische reacties en praktische feiten juist sterk worden neergezet. Hoe geloofwaardig is het dat noch vanuit het huis waar grootvader intrekt, noch vanuit het werk waar de hoofdpersoon ineens wegblijft, noch vanuit de gemeente waar het huis waar hij met grootvader woonde 10 jaar onbewoond blijft staan contact met hem wordt gezocht? Over de 10(!) jaar die hij op Vlieland doorbrengt met een gesjeesde dominee die meeuwen opzet krijgt de lezer nauwelijks iets te weten, behalve dat ze meeuwen opzetten, lezen en dat de dominee zijn levensverhaal vertelt. Maar waar zijn de Vlielanders in dit verhaal en waar is de weerbarstige realiteit, met geld, belastingen, conflicten met anderen? Waar zijn de invloeden van weer en wind? Het drenkelingenhuisje waar de hoofdpersoon ‘s nachts naar toeloopt als hij net op Vlieland is, is veel verder van het dorp dan de auteur lijkt te beseffen. Hoe goed kent hij het eiland? Vlieland is in dit boek een vaag en schetsmatig gegeven, maar niet een plek waar het verhaal zich werkelijk afspeelt.
Als de hoofdpersoon uiteindelijk wordt gevonden door een projectontwikkelaar die het huis wil kopen, ontwikkelt het verhaal zich meer richting een absurde tragischkomische roadmovie, met dramatisch eind.