het monster is een monster
Ik ben nu 39 jaar en voor het eerst heb ik het boek Frankenstein gelezen. Natuurlijk heb ik wel veel films gezien over het monster van Frankenstein en ik heb zelf een kinderboek ervan waar het verhaal in het kort wordt verteld. Het echte verhaal gaat over een kapitein die iemand redt uit het water (Victor Frankenstein). Victor Frankenstein is heel erg verzwakt en hij verteld aan de kapitein zijn levensverhaal. In het boek wordt het monster niet tot leven gewekt met bliksem maar wordt het heel vaag verteld. De kapitein vraag zelfs aan Frankenstein hoe hij heeft gedaan. Maar dat weigert Frankenstein te vertellen want zo erg walgt hij van zijn creatie. Ik zelf zie het monster eigenlijk als een soort zombie omdat Frankenstein dode lichamen heeft gebruikt. Wanneer het monster leeft is Frankenstein van zijn eigen creatie gevlucht en laat het monster eigenlijk stikken. Hij neemt zelf de moeite niet om het monster te zoeken. Je leest hoe het monster zo slecht is geworden door veel pech. Iedereen vind hem eng en daar maak hij Frankenstein verwijten. In het boek kan het monster naderhand praten en dat heeft hij geleerd om naar mensen te luisteren. Ik snap waarom hij zo kwaad is op Frankenstein maar medelijden met hem heb ik niet omdat hij mensen heeft vermoord uit wraak. Frankenstein wordt naderhand door het monster gedwongen om een vrouw voor hem te maken. Ik snap zijn punt waarom hij naderhand geen vrouw wilde maken voor het monster omdat de kans er dik inzat dat zij ook aan het moorden zou gaan. Maar aan de andere kant had hij wel zo verzorgd dat hij meer pech kreeg met het monster. Ik heb maar een kritiek over het boek. Naderhand zegt Frankenstein iedereen waarvan hij houdt dood is. Maar er wordt niet verteld hoe de broer Ernest dood is gegaan. Zelf ga ik ervan uit dat hij nog leeft. Tenzij hij van ouderdom dood is gegaan want ik las tussen de regels door dat Frankenstein na de dood van zijn vrouw jaren jacht maakte op het monster.
De editie die ik hebt lees je voordat je het verhaal leest hoe het verhaal tot stand is gekomen twee keer. De tweede is geschreven door Mary Shelley.