Betoverend liefdesverhaal
De Egyptische André Aciman verhuisde naar Amerika, waar hij Engels en Verrijkende Literatuurwetenschap studeerde om later als docent aan de slag te gaan. In 1995 maakte hij zijn debuut in de schrijverswereld met zijn gedenkschrift Out of Egypt. Vele romans volgden, waarvan Noem me bij jouw naam waarschijnlijk de bekendste is. De roman werd verfilmd onder de gelijknamige titel en won in 2007 de Labmda Literary Award. De gentleman uit Peru is zijn nieuwste roman. Peter Abelsen vertaalde het naar het Nederlands.
'De roman telt weinig pagina's, maar weet een rijkelijk en aangenaam verhaal te schetsen.' – recensent Yvonne
Een groep oude vrienden strandt aan de Italiaanse Amalfikust als hun zeiljacht gerepareerd moet worden. Ze nemen hun vertrek in een luxe hotel, waar ze hun dagen doorbrengen met drank, voedsel en elkaars gezelschap. Al snel valt ze op dat er aan een naastgelegen tafel elke dag een oudere man zonder gezelschap zit. Ze raken aan de praat en de man, Raúl, wordt in het gezelschap opgenomen. Aandachtig luisteren ze naar zijn verhalen, levenslessen en verloren liefde. Maar al gauw wordt het persoonlijk.
De gentleman uit Peru heeft een sobere setting zonder poespas, die maar weinig tot de verbeelding overlaat en eigenlijk ook maar weinig voorstelt. De kracht schuilt in de herinneringen van de personages. De senior stelt zijn tafelgenoten rake en diepgaande vragen, waardoor ze terug moeten denken aan bepaalde situaties en gebeurtenissen uit het verleden. Deze herinneringen zijn levendig en gedetailleerd, waarmee een sfeervolle en sprankelende ambiance wordt gecreëerd. De roman telt weinig pagina's, maar weet een rijkelijk en aangenaam verhaal te schetsen.
Aciman hanteert een eenvoudige schrijfstijl dat weinig omhaal omvat. De auteur weet echter verrassend uit de hoek te komen door zijn verhaal een onverwachte draai te geven. De groep is zich er namelijk niet van bewust dat de oudere man met een bepaalde reden aanwezig is. Stukje bij beetje krijgen de ietwat vreemde gesprekken een gestalte, waarmee de vertelling zich tot een ware liefdesroman openbaart die hartverwarmend is. Het is wel een gewaagde keuze om deze onthulling even op zich te laten wachten, want hiermee bestaat de kans dat het eerste gedeelte als kleurloos wordt ervaren. Zeker omdat de roman geen vlot tempo heeft. De gentleman uit Peru is echter geen standaardroman en het geheim is dan ook om de inhoud van de pagina's tot je ziel te laten doordringen.
De gentleman uit Peru is een roman die rariteiten bevat die zich langzaam maar zeker ontwikkelen tot een magisch-realistisch vertelsel. Wanneer je Aciman even de tijd gunt om op dreef te komen, zal De gentleman van Peru je verbazen. Maar ook betoveren, doordat je de bijzondere wereld van het boek wordt ingesleurd om de werkelijkheid even uit het oog te verliezen.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een zonnig boek' en 'Lees een mysterieus boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie