Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Emoties domineren

Yvie 30 oktober 2024 Hebban Recensent

Mandy Robotham is al jarenlang werkzaam als verloskundige, maar haar droom om te schrijven liet haar niet los. Terwijl ze baby's ter wereld hielp of druk met haar gezinsleven was, bleven de ideeën over romans door haar hoofd spoken. Waar mannen een midlifecrisis ondergaan, besloot Robotham dat het tijd werd om haar droom na te jagen. Op middelbare leeftijd, in 2018, debuteerde ze met A Woman of War. Ondertussen heeft de Engelse auteur alweer acht boeken op haar naam staan en zit ze vol inspiratie om door te schrijven. The Girl Behind the Wall werd in 2021 uitgebracht en dit jaar door Annemarie de Vries vertaald naar De zussen achter de muur.

'Feit en fictie worden moeiteloos met elkaar verweven, maar zijn niet volledig in balans.' – recensent Yvonne

In 1961 is er verdeeldheid in Berlijn en kent de stad een grens tussen het Oosten en het Westen. Met een geldig legitimatiebewijs op zak is het niet heel moeilijk om de grens te passeren en daarom is de West-Berlijnse Karin regelmatig in het Oosten te vinden om lekker bij te kleppen met haar vriendinnen. Haar tweelingzus Jutta blijft wat vaker aan de Westkant van de stad. Op een nacht wordt ze wakker gemaakt door haar neef en nietsvermoedend volgt ze hem naar de grens. Tot haar verbazing is er een zwaarbeveiligde muur opgetrokken. Ze krijgt geen toegang tot het Oosten en haar zus is daar nog ... De onafscheidelijke tweeling wordt gescheiden.

De auteur heeft een gemakkelijke en vloeiende schrijfwijze die geen moeilijkheden bevat. Het verhaal komt erg realistisch over, maar voelt soms wel wat geknutseld aan. Robotham is overvloedig met haar details, wat een sprankelende en realistische setting teweegbrengt. Ook zorgt deze rijkdom aan onbenullige informatie dat er lucht in het zware onderwerp wordt gecreëerd. Feit en fictie worden moeiteloos met elkaar verweven, maar zijn niet volledig in balans. Het overschot aan details geeft een historische roman waarin eigenlijk maar één gegeven echt historisch is: de bouw van de muur. De rest van De zussen achter de muur is een fictieve toestand die erg geromantiseerd wordt door zich grotendeels op innerlijke conflicten van personages te richten. Het zou in elke andere setting dezelfde emoties opwekken.

Het boek focust voornamelijk op de zussen, maar laat wel ruimte om hun naasten te leren kennen. Oppervlakkig, maar wel goed genoeg om hun intenties en doel in de roman te achterhalen. Ze hebben elk hun hart op de juiste plaats en teren op hoop. Hoop naar betere tijden; hoop naar een spoedig wederzien.

De vertelperspectieven wisselen tussen Karin en Jutta. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door het benoemen van de verteller en het specifieke deel van Berlijn waarin het hoofdstuk zich afspeelt. De gedachten en gevoelens van de dames hebben vaak de overhand in de vertelling, waardoor het niet moeilijk is om empathie voor de personages op te wekken. Ondanks hun bedroevende situatie houden ze hoop. Ze zijn sterk en moedig en weten aanzien te ontlokken. De muur is een enorme belemmering op hun normale leven waar ze strijd tegen voeren, maar verder lijkt alles ze toch relatief gemakkelijk af te gaan. Hoewel het beloop van de vertelling zeker niet altijd over rozen gaat en er af en toe wel een hindernis genomen moet worden, zijn de manieren waarop acties worden ondernomen dat wel. Dit zorgt voor ongeloofwaardigheid in het verhaal.

De zussen achter de muur is een historische roman die zich voornamelijk toelegt op de emotionele kant van personen tijdens een akelige toestand. Robotham weekt moeiteloos de emoties van haar lezer los en laat je meestrijden met de gezusters in de gesepareerde delen van Berlijn.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een moedig boek' en 'Lees een ongezellig boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Yvie

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.