Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een feelgoodroman die heimwee oprakelt

Yvie 11 augustus 2023 Hebban Recensent

Carley Fortune groeide op in de buitenwijken van Sydney in Australië, maar verhuisde op jonge leeftijd naar het dorpje Barry's Bay in Canada. Ze woont met haar man en twee zoons in Toronto. Al op jonge leeftijd droomde ze ervan om een boek te schrijven, maar ze dacht niet dat ze daarmee haar rekeningen zou kunnen betalen. Ze werd journaliste en deed dat vol overgave. Ze won meerdere awards en dat leverde haar een baan als redacteur bij verschillende befaamde Canadese bladen op. De droom bleef echter bestaan en in de zomer van 2020 gaf ze eraan toe: Every Summer After werd geschreven. In 2022 werd de droom werkelijkheid toen het werd uitgegeven. Mireille Vroege nam de vertaling op zich waardoor Elke zomer daarna sinds het voorjaar van 2023 ook in het Nederlands verkrijgbaar is.

'De personages zijn realistisch en Elke zomer daarna zou zo maar het verhaal van je buurmeisje of een klasgenoot kunnen zijn.' – recensent Yvonne 

Na een flinke ruzie op school gaat het niet goed met Persephone 'Percy' Frasier en haar ouders verrassen haar door haar mee te nemen naar hun nieuwe vakantiehuisje in Barry's Bay; ver weg van het drukke stadsleven en de dagelijkse moeilijkheden. Al op de eerste dag ontmoet Percy haar buurjongens Charlie en Sam en een onvoorwaardelijke vriendschap ontspruit. Sam en Percy brengen elke vakantie veel tijd met elkaar door en ze worden onafscheidelijk. Tot ze op een dag ineens helemaal geen contact meer hebben. Beiden vervolgen hun leven en de jaren vervliegen apart van elkaar. En dan krijgt Percy ineens een telefoontje van Charlie dat hun moeder is overleden, en daarmee de vraag of ze naar de begrafenis in Barry's Bay wil komen.

Elke zomer daarna wordt verteld vanuit het oogpunt van Percy, maar wisselt tussen de huidige tijd en herinneringen uit het verleden. Het boek start met een blik in het actuele leven van Percy, waarmee een goed beeld van haar karakter geschetst wordt. Na het telefoontje van Charlie, dat haar wereld ondersteboven draait, komen de gedachten aan vroeger terug. Elke herinnering bevat een bepaalde gebeurtenis en naarmate het boek vordert, beschrijven ze de volledige geschiedenis van het stel. De terugblikken worden uitgebreid en vol details uitgeschreven, maar doordat ze maar een klein onderdeel vormen en slechts een korte tijd beschrijven, duurt het lang voordat ze een geheel vormen. Er treedt nieuwsgierigheid op naar de reden van de breuk tussen Percy en Sam, maar de auteur houdt de lezer tot het eind van het boek in het ongewisse. Goed om de lezer aan de pagina's gekluisterd te houden, maar iets minder plezier voor de ongeduldige lezer die graag wat meer actie ervaart. Het verhaal kabbelt namelijk traag voort.

Fortune hanteert een gemakkelijke schrijfstijl waarmee woorden soepel samenvallen en de zinnen heel ontspannen weglezen. De personages zijn realistisch en Elke zomer daarna zou zo maar het verhaal van je buurmeisje of een klasgenoot kunnen zijn. Vooral de passages met herinneringen aan de opbloeiende vriendschap geven de personages gestalte. Hun karakter wordt gevormd door de dingen die ze meemaken en hoewel ze soms ietwat cliché zijn, valt de herkenning waarmee alles zo realistisch wordt niet te ontkennen. Toekomstplannen, vriendschappen, (eerste) liefde en de strijd met het dagelijkse leven en vooral met jezelf: het zijn allemaal dingen waar tieners mee te kampen hebben. Doordat het de roman zo realistisch maakt, worden de auteur de dooddoeners vergeven.

Elke zomer daarna is misschien wel het perfecte zomerboek. Hoewel er weinig uitdagingen in het verhaal te vinden zijn, zorgen de laagdrempeligheid en de representatieve elementen voor een nostalgisch gevoel tijdens het lezen. Hoogte- en dieptepunten van een herkenbaar alledaags leven slepen je moeiteloos mee in een coming of age-verhaal waaruit blijkt hoe zeer een keuze je toekomst kan bepalen. Fortune weet dat met een ultiem gevoel voor feelgood te beschrijven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Yvie

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur