Onheilspellende pageturner
Het boek begint al onheilspellend en veelbelovend.
Jacob Styles is onderweg naar Ashland waar hij aangenomen is als de nieuwe burgemeester wanneer hij met autopech langs de weg komt te staan. Het is koud en het sneeuwt flink. Na een bizar vreemd moment komt zijn auto weer tot leven en hij vervolgt zijn weg. Dit is de start van een reeks onverklaarbare, duistere gebeurtenissen. De inwoners van Ashland staan voor een raadsel en voelen zich machteloos wanneer er een aantal mensen onder mysterieuze omstandigheden overlijden. De angst neemt toe en men begint te geloven dat er iets duisters rondwaart in hun stadje. Iets wat kwade bedoelingen heeft.
Voorproefje
"Nog in de ban van zijn droom keek Jacob uit het raam. De wind was toegenomen en de sneeuw joeg langs het raam. Het hek dat de verwaarloosde tuin omheinde, kreunde en steunde in de storm. Een luguber, maar toch aangenaam geluid.
Zijn vingernagels hadden zich in de palm van zijn hand geboord. Met enige verbazing keek hij naar de bloedende halve maantjes. Het deed geen pijn, niet noemenswaardig.
Een lichte brandlucht drong in zijn neus. Jacob maakte zich niet ongerust. Het was de geur die het huis aan hem openbaarde."
Deze horrorthriller van Karin Thomas heeft alle elementen die er nodig zijn om je te laten huiveren tijdens het lezen. Ze heeft een grimmige sfeer gecreëerd door middel van een winterse omgeving met hevige sneeuwval waardoor het stadje geïsoleerd wordt van de buitenwereld. Het sinistere kwaad dat rondwaart tijdens sneeuwstormen maakt zelfs van de meest nuchtere inwoner een gelover van het paranormale.
De personages zijn heerlijk alledaags. Lokale ondernemers en hun gezinnen, de plaatselijke sheriff en een gepensioneerde postbode. Allemaal herkenbare beroepen en relaties. De jongeren gaan gezellig met elkaar om en hebben de nodige meningsverschillen met hun ouders. Goed herkenbaar en makkelijk te verwerken.
Zoals ik al schreef begint het verhaal al direct onheilspellend en veelbelovend. Er wordt meteen al de nodige suspense gecreëerd om het verhaal op gang te brengen. Dit houdt in dat je vol verwachting verder leest waardoor er geen saai moment te bespeuren valt. Constant zit je op het puntje van je stoel en je geduld wordt regelmatig beloond. De spanningsboog is hoog en je brein maakt overuren op zoek naar de dader of oorzaak van al die duistere gebeurtenissen. Regelmatig verander je van mening.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen en voorvallen worden met gevoel voor detail beschreven. Dit maakt wel dat dit geen boek is voor gevoelige of zeer jeugdige lezers. Maar als liefhebber van Stephen King heb ik hier absoluut geen moeite mee.
Voorproefje
"Er was niets aan de hand toen ik naar bed ging. Niet noemenswaardig in ieder geval en ik hoopte dat ik een nacht normaal zou kunnen slapen. Het was koud in mijn slaapkamer, terwijl de verwarming aan stond. Het leek geen gewone kou. Het was anders, dieper, intenser. Het drong door tot in mijn botten. Ik kon niet slapen. Ik was bang voor de nachtmerrie die me al twee weken teisterde. Maar ik was zo moe. Ik moest gaan slapen.
Peter keek naar zijn ouders.
'De nachtmerrie kwam.'"
Goed opgebouwde spanning houdt je in een ijzingwekkende greep. Je denkt dat je het boek wilt verlaten maar je zit vastgezogen in het verhaal. Het laat je niet los totdat je de laatste letter hebt gelezen. Daarna klap je het boek met een zucht dicht, houdt het nog vast, staart ernaar en je fluistert: "wauw".
Je legt het boek apart en laat het verhaal, dat met een open einde eindigt, even bezinken. Je fronst en besluit om de auteur een berichtje te sturen. "Mijn complimenten voor het boek. Binnenkort volgt de recensie. Maar mag ik vragen of er misschien een vervolg op komt?"
De auteur antwoord: "Wie weet waar en in welke hoedanigheid Jacob Styles weer opduikt. "
Je hart maakt een sprongetje en vult zich met hoop.
Voetnoot
Met dank aan de auteur voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar. Zoals jullie wel begrepen hebben heb ik enorm genoten van dit boek. Het is een echte aanrader voor iedereen die een liefhebber is van sinistere en duistere verhalen. Wel moet je ertegen kunnen dat je een aantal lugubere scenes tegenkomt.
Veel leesplezier.