Een fijne en prachtige roman.

*** Nadat ik dit boek had uitgelezen en dichtgeslagen, was er nogal wat tijd nodig om het verhaal te verwerken. En dan in het bijzonder één feit uit het verhaal dat mij persoonlijk raakt. Ik wil niet teveel uitweiden daarover omdat ik dan spoilers niet kan voorkomen maar er is een soort van hetzelfde gebeurd in mijn persoonlijke familiekring. Toendertijd heb ik daar ontzettend veel verdriet van gehad en als er dan zoiets dergelijks wordt omschreven in een boek dan komt dat weer hard binnen. Vandaar dat het wat meer tijd dan gewoonlijk heeft gekost om deze review op papier te zetten. ***

Na een heftige relatiebreuk ziet Floor ontzettend op tegen de zomer en de vakantieperiode die er aankomt. Ze heeft geen zin om in haar eentje op vakantie te gaan en alleen thuis blijven ziet ze ook niet zitten. Het telefoontje van haar vriendin Nova komt dan ook als geroepen. Nova begeleidt fietsvakanties op Shetland en heeft iemand nodig om haar daarbij te helpen. Floor accepteert het aanbod en vertrekt naar Shetland. Hopelijk kan ze haar hoofd ergens anders aan laten denken dan aan die vervelende breuk met Mark.

Voorproefje
" 'Ik dacht dat jij baarden juist leuk vond?'
'Ja, van die goed bijgehouden hipsterdingen, die vind ik wel geinig. Maar hier is het meer een soort verwilderde doornstruik wat ze aan hun kin hebben hangen; ik moet er niet aan denken om daarmee te moeten zoenen.'
Ik moest ontzettend lachen, voelde me daar enorm door opgelucht, hing op, pakte mijn tas en boekte een ticket."

Hier staat een prachtig en emotioneel verhaal op papier. De emoties die het oproept zijn zeer divers. Aan de ene kant voel je verdriet, angst en onzekerheid. Soms ook kwaadheid. Aan de andere kant zit het verhaal vol vriendschap, verbondenheid en liefde. Op sommige momenten is het zelfs een tikkeltje spicy. Ook heeft de auteur een flinke dosis humor toegevoegd. Hierdoor leest het verhaal heerlijk weg en wordt de scherpte van het onderliggende onderwerp afgehaald wat anders nogal zwaar had aangevoeld.

Je kunt bijzonder goed met de personages meevoelen en daardoor komt het verhaal erg dichtbij wat soms voor een lach of een traan kan zorgen. Doordat je je zo goed kunt inleven wordt het verhaal alleen maar mooier.
De personages zijn ook zeer herkenbaar in hun doen en laten. Alledaagse dingen passeren de revue. Je gaat lekker sportief op vakantie met die twee meiden, zet je tentje op en kletst gezellig bij een kampvuurtje. Ook de gedachtenstroom komt op verschillende momenten bekend voor.

De auteur neemt je mee naar de prachtige omgeving van de Shetlandeilanden die bij Schotland behoren maar zeer op zichzelf zijn. Met de schitterende natuur en de indrukwekkende kastelen en ruïnes zou ik er zo naartoe willen. De auteur treedt niet overal over in detail maar de beschrijvingen zijn goed genoeg om je een goed beeld van de omgeving te geven.

Voetnoot
Een erg fijne en mooie roman. Ondanks dat ik bijna alle boeken van Jackie van Laren thuis op de plank heb staan, is dit het eerste boek wat ik van haar lees. En het is uitermate goed bevallen. Nu weet ik zeker dat ik haar andere boeken ook met plezier ga lezen.

Meer recensies van Yvonne Oomen Muurmans