Prachtige kaft, nog mooiere inhoud
De prachtige kaft liet mij het boek een paar keer oppakken, maar omdat ik bang was dat de inhoud erg zwaar zou zijn heb ik het ook een paar keer terug gelegd. De eigenaresse van mijn favoriete boekhandel heeft me gelukkig toch overtuigd dit boek mee te nemen.
Maren Stoffels schrijft op een ingetogen en empathische manier, wat het verhaal zowel gevoelig als intens maakt. De kracht van het boek ligt in de manier waarop Lisa’s emoties, angsten en verlangens zo realistisch worden weergegeven. Als lezer voel je haar verdriet, maar ook haar verlangen om het leven dat haar nog resteert voluit te leven. De kleine, vaak onbenullige dingen krijgen plots veel meer betekenis, wat een mooie reflectie is van de kracht van het leven in zijn kwetsbaarheid.
De relatie tussen Lisa en haar naasten wordt prachtig neergezet. Het boek onderzoekt diepgaande thema’s zoals verlies, verdriet, maar ook de waarde van het nu en de impact die een enkel leven kan hebben op anderen.
De structuur van het verhaal, waarbij elke dag als een soort dagboekfragmenten wordt gepresenteerd, draagt bij aan de spanning en het gevoel van urgentie. De tijd tikt door, en de lezer voelt dat ook. Lisa probeert zich voor te bereiden op haar einde, maar tegelijk wil ze de tijd die haar nog resteert gebruiken om de relaties die haar dierbaar zijn niet te verliezen.
Nog 27 dagen is geen zwaar, deprimerend boek, hoewel het onvermijdelijke onderwerp van de dood altijd aanwezig is. Het is ook een boek dat de schoonheid van het leven benadrukt, zelfs wanneer het onvermijdelijke zich aandient. Het laat de lezer nadenken over de waarde van tijd, hoe we ons verbinden met anderen, en hoe we omgaan met het idee van afscheid nemen.
Nog 27 dagen is een hartverscheurend en prachtig geschreven roman die op een authentieke manier de lezer confronteert met de grote vragen van het leven. Maren Stoffels slaagt erin om de fragiliteit van het leven en de kracht van menselijke relaties op een ontroerende manier vast te leggen. Het boek is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een verhaal dat zowel verdrietig als inspirerend is.