Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Satirische aanval op de Amerikaanse overheid

26 mei 2015

"Ze schoten de lucht in, alle vogels op aarde, woest en woedend, ontwaakt met dezelfde oergedachte, losbarstend in een witte wolkbreuk vol veren, griezelig en gracieus, in steeds nauwere cirkels naar de grond wiekend, zo dichtbij dwarrelend dat je ze aan kon raken, en dan zo dichtbij dat je zag dat het helemaal geen zwerm vogels was – het was papier."

Het Nulpunt, Jess Walters laatste naar het Nederlands vertaalde roman, opent traditiegetrouw op magistrale wijze. Als geen ander weet Walter de lezer te betoveren met de opening van zijn verhaal, alsof het een spreuk is waarmee hij de lezer dwingt de zorgvuldig gerangschikte letters in zich op te nemen, te vóélen, alsof het een inenting betreft die recht in de bloedbaan wordt losgelaten op de inmiddels machteloze patiënt. Doorlezen, doorlezen zul je terwijl je ingeënt wordt tegen de werkelijkheid om je heen. Enkel de door Walter geschapen werkelijkheid bestaat nog.

Politieagent Brian Remy ontwaakt vijf dagen na 9/11, verward, met een zelf aangebrachte schotwond aan zijn hoofd en een cryptisch afscheidsbriefje. Alles is anders na die bewuste dag, maar wat er zich precies heeft afgespeeld de afgelopen dagen weet hij niet meer. Zijn geheugen vertoont grote zwarte gaten en ook zijn ogen laten hem in de steek door zijn beeld te vertroebelen met vlekken.

Daar bovenop is zijn zoon ervan overtuigd dat zijn vader dood is, al weet hij dat het niet zo is. Toch rouwt hij om zijn tragische dood. Waarom snapt niemand dat toch? Ook lopen Remy’s gesprekken met zijn collega Guterak stroef, lijkt hij betrokken bij een grote, geheime operatie waarvan hij zelf geen weet meer lijkt te hebben en bevindt hij zich ineens in een relatie met een vrouw die hij niet eerder meent te hebben ontmoet. Een grote zoektocht naar het reconstrueren van zijn geschiedenis begint, waarbij het lijkt alsof Remy er ineens een tweede persoonlijkheid bij heeft gekregen.

Jess Walter (1965) heeft zes boeken op zijn naam staan en is veelvuldig prijswinnaar. Met Citizen Vince (2005) won hij de Edgar Allan Poe Award. Beautiful ruins  (2012) werd  een #1 New York Times bestseller en verscheen in 2014 als Schitterende ruïnes bij uitgeverij Marmer. Daarna werd ook het prijswinnende The zero (2006) van de bestsellerauteur vertaald en in 2015 als Het Nulpunt op de Nederlandse markt gebracht.

Walter weet als geen ander verschillende verteltechnieken toe te passen om zijn boodschap over te brengen. Het geheugenverlies van de hoofdpersoon verwerkt hij niet enkel in het verhaal, maar ook in de vorm door passages op een onlogische plek in de zin af te breken en –

Deze originele manier van vertellen zorgt zowel voor bewondering als voor verwarring. Op sommige momenten in het verhaal lopen de passages, hoewel onderbroken, toch vloeiend in elkaar over, terwijl de afbrekingen op andere momenten zorgen voor een te groot gat tussen de ene en de andere passage. Het maakt het verhaal soms wat lastig te volgen.

Die verwarring kan echter ook als heel mooi beschouwd worden. Hoe kun je immers dichter tot een verward personage komen dan door je als lezer zelf ook in verwarde staat te bevinden? Veel belangrijke informatie lijkt te worden achtergehouden, wat het verhaal spannend maakt en boeiend. Je leeft met Remy mee, die niet begrepen wordt door zijn omgeving. Oprechte verwarring wordt gezien als uiterst bekwaam geacteerde verwarring, als beroepsmatige geheimhouding. Hij is goed, zeggen ze. Maar zelf is hij daar niet van overtuigd.

Walter heeft een filmische schrijfstijl met een rijke woordenschat waarmee hij alle personages tot leven wekt alsof het Frankensteins monster betreft. Kundig heeft hij elk personage opgebouwd uit de facetten die mensen mens maken, zodat de personages echt overkomen. Ze hebben littekens, dromen, sommige bestaand andere vervlogen, ze zijn in de war of zijn stellig in wat ze denken dat moet gebeuren, ze hebben iets opgebouwd en proberen dat te beschermen, ze proberen te vechten tegen het verval. Alles met de nodige drama die begrijpelijk is na zo’n rampzalige gebeurtenis.

Het Nulpunt is een satirische roman over 9/11 waarin Jess Walter zijn ongezouten kritieken op de Amerikaanse samenleving en overheid niet ongemerkt voorbij laat gaan. Sterker nog: hij vergelijkt de Amerikanen met een "kolonie opgeschrokken mieren die niet wisten hoe snel ze moesten terugkeren naar hun mierenhoop." Het getuigt van lef dat de auteur moet hebben gehad om een satirische aanval los te laten op de Amerikaanse overheid over een onderwerp dat daar nog steeds zo gevoelig ligt.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur