Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wieren? Natuurlijk!

Angèle van Baalen 12 november 2018

Het boekje Wieren van Miek Zwamborn is een regelrechte eyeopener! Nooit zijn de woorden op de achterzijde van een cover meer terecht geweest: “In een vermakelijke, deels door haarzelf geïllustreerde cultuurgeschiedenis over de sensueelste waterplantenfamilie wijst Miek Zwamborn de lezer op alle onvermoede aspecten van deze zwierige zeebewoners.” Na het lezen van dit prachtige boekje zal iedereen het daarmee eens zijn. Het is verschenen in maart 2018 bij Uitgeverij Van Oorschot in een zeer verzorgde uitgave met een mooie cover. Het onderwerp is actueel getuige een onlangs verschenen artikel in de NRC.  

“De vondst van het bolwier wekte mijn onderzeese ontdekkingslust. Ik was met een zeewier aan land gegaan. (…) In de dagen daarna heb ik alleen maar wieren verzameld. Groene, rode en bruine wieren en alle kleuren die daartussen liggen. (…) Verschrompelde wieren dompelde ik onder water tot ze zich uitvouwden en opleefden als rozen van Jericho. Zo is het begonnen.”  


Miek Zwamborn (1974) is beeldend kunstenaar, vertaler en schrijver. Van haar hand verschenen eerder een paar romans en een dichtbundel.  

We mogen ons gelukkig prijzen dat iemand met zo veel verstand van zaken en die zo gepassioneerd is, haar kennis van wieren en haar liefde hiervoor met lezers heeft willen delen. De schrijfster biedt een schat aan informatie over wieren die binnen het plantenrijk ‘lagere planten’ worden genoemd. ‘Fossielen wijzen uit dat zeewieren al 1,7 miljard jaar bestaan. In al die tijd lijken ze weinig te zijn geëvolueerd.’ Ze missen veel van wat de hogere planten hebben. Maar het duizelt je bijna van wat ze wel ‘kunnen’. De schrijfster wijst ons erop dat er zo’n tienduizend verschillende soorten zijn; dat ze onder extreem zware omstandigheden kunnen bestaan, dat zeewieren vrijwel alle klimatologische condities kunnen verdragen. Op grond van hun kleur worden ze ingedeeld in drie hoofdgroepen. Ze vertelt alles over hun groei, verschijningsvorm en waar ze voorkomen.  

Hoewel ze veel informatie geeft, wordt het nergens langdradig of saai. Want wieren blijken ‘magische’ planten te zijn. De meer ‘technische’ details biedt ze aan in korte stukjes en die stukjes worden onderbroken door of aangevuld met talloze, boeiende ‘uitstapjes’. Die niet alleen bestaan uit haar persoonlijke aantekeningen, maar een bonte verzameling passeert de revue: rijk geïllustreerde albums met aantekeningen of anekdotes, zoals van Adriaan Coenensz (geboren in 1514), een strandjutter, groothandelaar in vis en veilingmeester van de visafslag te Scheveningen; films waarin wier en wieroogsters een hoofdrol spelen; gedichtjes en haiku’s; schilderijen, oosterse prenten met weer een eigen uitstapje naar de ‘waarde’ van zeewier:  

“De Taiho-code, een wet uit 701 n.Chr. verplichtte Japanse mannen belasting te betalen in de vorm van kostbare goederen als zijde, kleurstoffen, lak en de beste kwaliteit zeewier, die naar het hof werden gestuurd.”  


In het hoofdstuk ‘Truffel de zee’ toont de schrijfster op overtuigende wijze het belang van wieren aan, vooral met het oog op de toekomst: gezondere voeding voor dieren, veredeling van grond met vermijden van chemische middelen en talloze andere voordelen. Dit hoofdstuk eindigt ze met een aantal recepten met wier. Ruim twintig bladzijden ‘Portretten’ zijn gewijd aan prachtige illustraties van wieren voorzien van bijna encyclopedische beschrijving. Noten, Literatuurlijst, Lijst van afbeeldingen en een dankwoord maken van dit boekje een afgerond geheel.  

Uit alles wat in dit zeer interessante boekje bijeengebracht is, blijkt dat Miek Zwamborn een zeer grote deskundigheid bezit ten aanzien van alles wat met wieren in verband gebracht kan worden, dat zij heel veel onderzoek gedaan heeft en zelf ervaringsdeskundige is op dit gebied. Daarenboven beschikt zij ook over een vaardige pen, waarmee zij op heldere, enthousiasmerende wijze het onderwerp van haar passie, wieren, voor iedereen beschrijft.

Lees dit ‘zwierige’ pareltje, neem het als ‘handboekje’ mee op ontdekkingstocht langs de kust of oever en in musea, maak een wierengerecht. Kortom: laat dit bijzondere boekje een enthousiaste gids zijn!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Angèle van Baalen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur