Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geeft een mooi tijdsbeeld over de restaurants

Anneke Visser 14 maart 2017
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel verwachtte ik een boek te lezen over het restaurantwezen, over de achtergrond, over de mensen die daar komen, over de mensen die daar werken. Wilde weten of ik het een en ander zou herkennen van mijn tijd dat ik in de horeca werkte. Dat is zeker het geval, maar gelukkig herken ik niet alles omdat ik schijnbaar bij de 'betere' bedrijven heb gewerkt waar, voor zover ik weet, bepaalde zaken als discriminatie, niet aan de orde waren omdat iedereen daar gelijk behandeld werd, of je nu blank was of een 'andere kleur had, man of vrouw was. Helaas is dat dus niet overal vanzelfsprekend, wat je ook kan lezen in het boek.

Het boek vertelt op een vlotte manier hoe de restaurants zijn ontstaan, hoe het er vroeger aan toe ging en hoe het er heden ten dage aan toe gaat. Welke rol het speelde en speelt in de maatschappij, wat men vroeger serveerde en wat men heden ten dage serveert. Hoe het personeel onderling met elkaar omging, de rangen en standen van het personeel hoe bazen met hun personeel omging en hoe men met 'lastige' klanten omging. Hoe de restaurants en hun keukens er vroeger uitzagen.
Er komen veel bekende namen voorbij over wie je leest dat ze of even van het werken in een restaurant hebben geproefd of er hebben gegeten om er later hun mening over te schrijven of dat ze onderaan zijn begonnen en vervolgens chefkok zijn geworden of een eigen restaurant zijn begonnen.
Dit is dan ook een echt boek voor een ieder die in de horeca werkt, heeft gewerkt of in de horeca wil werken, maar ook als je geïnteresseerd bent hoe het er achter de schermen in restaurants aan toe gaat. Je krijgt na het lezen van dit boek (nog meer) bewondering voor het personeel dat in de horeca werkt.
Je moet wel je aandacht bij het boek houden, want zo lees je een klein stukje over het een en dan weer een stukje over het ander, om vervolgens weer over het een te lezen en dan weer over het ander of weer over iets anders te lezen. Het is niet storend, maar het is zeker geen boek dat je even bij wijze van spreken, in de wachtkamer van de dokter, leest. Je moet er echt wel je hoofd bij houden.
Ik raad je overigens aan om het boek niet te gaan lezen als je trek hebt, want je krijgt trek van de gerechten die genoemd worden.
Minpuntje is dat de noten niet direct onderaan de pagina staan, maar dat je naar het eind van het hoofdstuk moet bladeren om de bewuste noten te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anneke Visser

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur