Hebban recensie

Donkere afsluiter dat tot nadenken aanzet

Anneke van Ieperen 06 december 2018

Wildcard is het vervolg op het vorig jaar verschenen Warcross en vormt tevens de afsluiter van de duologie. In het eerste deel maakte de lezer kennis met premiejager en hacker Emika Chen die na een mislukte hackpoging in dienst trad bij Hideo Tanaka, marktleider op het gebied van Virtual Reality. Het boek eindigde met een straffe plottwist die Emika geschokt achterliet waardoor ze zich genoodzaakt zag Hideo de rug toe te keren. Wildcard sluit wat gebeurtenissen betreft hier naadloos op aan. Hideo staat op het punt om de oude VR contactlenzen te updaten met een door hem ontwikkeld algoritme. Ondanks zijn goede bedoelingen ziet Emika in dit stukje software een groot ethisch probleem. Terwijl ze geen idee heeft hoe ze Hideo kan tegenhouden duikt er onverwachte hulp op in de persoon van aartsvijand Zero, de enige die haar hackerkwaliteiten kan evenaren. De vraag is echter in wiens belang zijn hulp is…

Hoewel Wildcard, vertaald door Wilma Paalman en Barbara Lampe, duidelijk een vervolg is gaat het verhaal een heel andere kant op. In een wereld waar de speciale VR lenzen gratis worden uitgedeeld leeft niemand meer in de realiteit. Dankzij de lenzen ziet alles er mooier uit, is er constant de perfecte Wifi verbinding en zijn alle opdrachten spraakgestuurd. Dit lijkt nog ver weg te staan van logge VR brillen en kostbare MB’s. Toch lukt het Marie Lu uitstekend om de door haar geschapen wereld levensecht te laten aanvoelen. Ze doet er zelfs nog een schepje bovenop door met een toepassing van kunstmatige intelligentie een griezelig toekomstbeeld te schetsen.

‘Het is niet echt. Het is een illusie. Wat jij zag was een virtuele projectie, een als data bewaard gebleven brein. Hij is een kunstmatige-intelligentieprogramma.’

Ook in Wildcard wordt het verhaal afgewisseld met berichten en videoboodschappen in aparte tekstkaders. Echter, net als de Warcross wedstrijden, zijn ze meer naar de achtergrond verdwenen. In het eerste deel wordt vooral de glansrijke buitenkant benadrukt van de virtuele wereld en de kansen en de mogelijkheden die hier aan gekoppeld lijken. In het tweede boek verschuift de focus naar de achterkant, de donkere kant van de achterliggende technologie. Hideo Tanaka is een held door wat hij de mensen heeft gebracht met zijn NeuroLink, maar te laat wordt beseft dat hij met deze monopoliepositie ook alle controle in handen heeft. Zelfs met het hart op de juiste plek en alle goede bedoelingen ten spijt is alleenheerschappij een gevaarlijk gegeven. De vrije wil komt op het spel te staan en Emika zal al haar vaardigheden in moeten zetten om in de virtuele wereld de echte wereld te redden.

Marie Lu is zelf een gamer en heeft gewerkt als artdirector voor een videogame bedrijf, dus het is duidelijk waar haar kennis en inspiratie vandaan komen. Om te kunnen genieten van de boeken hoeft de lezer niet over dezelfde kennis te bezitten, maar enige affiniteit met het onderwerp is wel aan te bevelen. Warcross schetst een mogelijk toekomstbeeld dat in eerste instantie geweldig opwindend lijkt, waarna Wildcard de andere kant van de medaille laat zien. Zoals onze heldin verwoordt:

‘Wist ik veel dat dat mijn leven voorgoed zou veranderen? Alles werd fantastisch en daarna werd alles verschrikkelijk.’

Wildcard vormt een verrassende en juiste afsluiting van de duologie, waarin de aantrekkingskracht en de gevaren van Virtual Reality en kunstmatige intelligentie worden uitgewerkt tot een razendsnel, filmisch verhaal dat stemt tot nadenken.

Meer recensies van Anneke van Ieperen

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Beth leidt een gelukkig leven met haar man Frank op hun schapenboerderij, maar dan komt haar jeugdliefde Gabriel terug, met wie ze als zeventienjarige een intense zomer beleefde. Bekijk alle Boekenweektips.

Fayes vader bedreigt niet alleen haar, maar ook haar dierbaren en levenswerk, het bedrijf Revenge. Ze roept haar vriendinnen om zich heen om de ultieme wraak te plannen. Bekijk alle Boekenweektips.

In concentratiekamp Westerbork doet jonge moeder Catharina alles wat nodig is om haarzelf en haar zoon te laten overleven. Ze gaat als showgirl dansen in het beroemde kampcabaret. Bekijk alle Boekenweektips

Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat. Bekijk alle Boekenweektips

Een onweerstaanbare schelmenroman over Algot Olsson en een bonte verzameling mensen. Algot stort zich op de mooie en hopelijk lucratieve kunst van het distilleren van brandewijn. Bekijk alle Boekenweektips

Een jonge cartograaf vertrekt naar Amsterdam en tekent voor zijn grote liefde in zijn wereldkaart, vlak naast de evenaar, een 'nog onontdekt' eiland dat haar naam draagt. Bekijk alle Boekenweektips

Op een koude winteravond belandt de zeventigjarige Leah met haar auto in het water. Hoewel de kade al snel vol mensen staat, doet niemand iets. Tot grote frustratie van studente Mirjam. Bekijk alle Boekenweektips.

De meningsverschillen over hoe het tuincomplex bestuurd moet worden, kunnen elk moment weer oplaaien, maar de grootste dreiging komt van de kant van de gemeente. Bekijk alle Boekenweektips

Philip Dröge duikt in de curieuze geschiedenis van Nederlandstalig New York en New Jersey en doet dat op de fiets. Een boek dat reisgids, geschiedenisboek en road novel ineen is. Bekijk alle Boekenweektips

Taalwetenschapper Khalid Mourigh gaat de straat op en de scholen langs om straattaal, het gebruik van Engels en de meertaligheid van het Nederlands te onderzoeken. Bekijk alle Boekenweektips

Aan het begin van de Eindtijd valt de vrijdenkende engel Astoreth naar de aarde. Hij raakt verzeild in apocalyptische avonturen die hem van Amsterdam naar het Zweedse platteland voeren. Bekijk alle Boekenweektips

Een meisje en een vis denken beiden dat de ander gevangenzit en dus maken ze een wak, maar ze beseffen dat het beter is als ze blijven waar ze zijn. Bekijk alle Boekenweektips

Terwijl de ambitieuze Pierre groeit in zijn rol op de redactie van een tijdschrift, kelderen de abonneecijfers. Hoe lang moeten tradities en gewoontes in stand worden gehouden? Bekijk alle Boekenweektips.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raken de levens van Luna en haar vader, de Joodse Rifka, de Indiase Chandar en Thiemen met elkaar verweven op een manier die zij niet voorzien. Bekijk alle Boekenweektips

Eliza had zes broers, maar alleen Krekel is nog over. Een bangerik, een huilebalk, een blok aan haar been, eigenlijk. Alles gaat mis, maar Eliza en Krekel blijven zoeken naar hun verdwenen broers. Bekijk alle Boekenweektips

Als de literaire bundel van zware crimineel Derek L. op het punt staat te verschijnen, mag hij tijdens zijn weekendverlof van de gevangenis aanwezig zijn op zijn eigen boekpresentatie. Bekijk alle Boekenweektips

In dit hartstochtelijke pamflet toont docent Karim Amghar aan hoe mbo'ers nog steeds te maken hebben met onderwaardering, terwijl ze onmisbaar zijn voor de samenleving. Bekijk alle Boekenweektips

Wanneer Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog Oostenrijk binnenvalt, moeten vijf hechte vrienden kleur bekennen. Kun je een ander ooit ten diepste kennen? Bekijk alle Boekenweektips

Iemand breekt in bij Simon en beweert dat ze beiden vastzitten op een alternatieve belevingsvakantie. Het is het begin van een aangrijpende speurtocht. Bekijk alle Boekenweektips.

Stine Jensen verkent hoe mediastormen kunnen ontstaan en hoe je filosofie kunt inzetten om ze te duiden. Bekijk alle Boekenweektips

Een kleurrijke groep outcasts raakt betrokken bij het mysterie van Salomé Abergel, de beroemde kunstenares die op het hoogtepunt van haar carrière plotseling verdwijnt. Bekijk alle Boekweektips

Als Hitler aan de macht komt, vluchten Eva en Itzhak naar het conservatieve Zeeland. Daar haalt het gevaar hen in en Eva zal moeten kiezen. Bekijk alle Boekenweektips.

In de persoonlijke verhalen van Rusland-correspondent Iris de Graaf lees je hoe het is om als jonge vrouw verslag te doen vanuit Moskou, in het land van haar grootmoeder. Bekijk alle Boekenweektips

Het is ronduit indrukwekkend wat we weten van onze moedertaal, wat we ermee kunnen, en hoe we dingen haarfijn aanvoelen. Bekijk alle Boekenweektips.

Sinds 2015 zit Astrid Holleeder ondergedoken, wat enorme impact heeft op haar leven en dat van haar familie. Ze vertelt over de dagelijkse routines, constante waakzaamheid en haar angst. Bekijk alle Boekenweektips