Hebban recensie

Geslaagd debuut van geboren verteller

Bie Helena 23 mei 2019
“Onze geschiedenis begon lang voor mijn geboorte, en die van mijn ouders, op een berg waar het op een middag plotseling stil was geworden na eindeloze dagen die niets anders hadden voortgebracht dan sneeuw. Sneeuw, en ijskoude wind die om de hoofden van mannen huilde en ze uitdaagde om op te geven.”

Anne Moraal (1987) is eindredacteur van het nachtelijke radioprogramma Nooit Meer Slapen. Naast een cursus Creative Writing in New York studeerde ze cultuurwetenschap, waarvoor ze een half jaar in Zuid-Korea doorbracht. Naar aanleiding van haar debuutroman deed ze ook research in Noord-Korea. Honden huilen niet is gebaseerd op een krantenartikel over een Noord-Koreaans restaurant in Amsterdam-Osdorp. Een kort reportagefilmpje over datzelfde restaurant is tevens online te vinden. Met haar roman wilde Moraal in de eerste plaats af van de vooroordelen over Noord-Korea, en slaagt ze er wonderwel in om de mensen achter het masker te beschrijven.

In de korte intro stuiten we meteen op de trieste werkelijkheid van een onbezonnen jeugd in Noord-Korea, waar kinderen het wrede oorlogsspelletje ‘ondermijning van de Grote Leider’ spelen. Een sprong in de tijd en we bevinden ons op de luchthaven van Pyongyang, waar de jonge Jin-kyoung wordt vastgehouden voor een verhoor, de rode draad in deze roman die vooral uit veel andere verhalen bestaat. Jin-kyoung is een van de gelukkigen die door het regime werd uitgekozen voor de eervolle taak om Noord-Korea te vertegenwoordigen in een gloednieuw restaurant in Nederland, en daar het succes van de Revolutie en de Geliefde Leider door te geven. Samen met vijf andere meisjes zal ze naast het opdienen van traditionele gerechten ook zingen en dansen voor de gasten. Hun echte doel is echter tonen hoe een onbeschaafd land als Nederland beter af zou zijn onder streng leiderschap en hen wijzen op het gevaar van kapitalisme. Eens aangekomen in Nederland blijkt het cultuurverschil groter dan verwacht en het restaurant niet het succes waar ze op gehoopt hadden. Bij terugkomst in Pyongyang ontdekken de leiders dat er van de oorspronkelijke negen restaurantmedewerkers maar acht resteren. Een van de begeleiders van de meisjes, Juffrouw So, is verdwenen, iets waar Jin-kyoung duidelijk meer van af weet.

In de opbouw naar de ontknoping laat Moraal niet na de uitvoerige familiegeschiedenis van Jin-kyoungs ouders en grootouders te schetsen, want in een land waar iemands positie integraal bepaald wordt door afkomst is familie alles. Op precies de goede momenten verdiept ze het verhaal met een achtergrond over een van de personages uit het restaurant. Zonder expliciet op de politieke situatie in Noord-Korea in te gaan, sluipt het regime de verhalen van de mensen binnen en zie je dat ieder op zijn eigen manier vecht voor zijn idealen.

Honden huilen niet is een bijzonder goed debuut en Moraal toont zich een geboren verteller. De gelaagdheid in dit boek is buitengewoon, en de vele randverhalen rijk genoeg om er afzonderlijke romans van te kunnen maken. Met verrukkelijke beeldspraak geeft ze alle personages een eigen stem en verhaal waarmee ze je moeiteloos tot op het einde vasthoudt. Uitkijken naar meer van dit!

Meer recensies van Bie Helena

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!