Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Maatschappij in verval

Bie Helena 24 november 2015

Met Wat alleen wij horen heeft Saskia de Coster haar zevende roman afgeleverd. In 2000 vestigde deze Vlaamse auteur haar naam met Onder elkaar, in 2002 gevolgd door Vrije val. Haar volgende romans kregen verschillende nominaties en prijzen, wat haar tot een grote naam maakte in de Vlaamse boekenwereld. De Coster is naast columnist bij De Morgen en redacteur van een literair tijdschrift ook beeldend kunstenaar en actief in de theaterwereld.

Het uitgangspunt van Wat alleen wij horen is eenvoudig: het Atlasgebouw, dat zo'n 120 mensen huisvest, heeft zijn beste tijd gehad en zal over zeven maanden worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. De roman beschrijft in korte hoofdstukjes fragmenten uit het leven van een handvol bewoners, en geeft naast een flinke dosis maatschappijkritiek ook een bevangen beeld van het samenleven in een grootstad die stilaan uit haar voegen barst.

Alleenstaande moeder Melanie verzet zich wanhopig tegen de afbraakwerken en sleurt haar buren tegen wil en dank mee in hevige protestacties. Haar zoontje Claus brengt de meeste tijd door bij de oudere buurman George en zijn Nigeriaanse vrouw Abi. Mensenschuwe conciërge Anton zoekt wanhopig naar liefde en zijn zus Erin lijdt onder een writer’s block. Ondanks het kleine aantal personages dat de Coster opvoert, blijven ze door de roman heen jammer genoeg onuitgewerkt en vlak.

Met haar eenvoudige en verhelderende taalgebruik heeft de Coster haar strepen zeker verdiend, maar evenzoveel slaat ze in deze roman de bal helemaal mis. In de passages over Melanie krijgen we steevast literaire ondingen als de opsplitsing van laatstgenoemde in een soort drie-eenheid van Mevrouwtje Actie, Mevrouwtje Zen en Mevrouwtje Correct. Ook in vergelijkingen strooit ze iets te frequent met dooddoeners als “ze weet zelf ook wel dat ze de laatste tijd prikkelbaarder dan een speldenkussen is", of “ze kookt over, net als de fluitketel in haar keuken”. Evenwicht wordt gelukkig geboden in de stukken rond de dementerende George, die wanhopig zijn herinneringen probeert vast te houden. "De klanken zetten de deur open naar het leven dat achter hem ligt. De laatste tijd moet hij steeds harder trekken om die deur nog open te krijgen."

Wanneer er plots ook geen herstellingswerken meer mogen worden uitgevoerd, wordt de sfeer nog mistroostiger. Kapotte wc’s, lekkende kranen, haperende boilers, een badkuip die het toiletwater van de buren omhoogstuwt,… de Coster kan met weinig woorden de ellende van de bewoners heel tastbaar maken. Uit het leven gegrepen, en ergens halverwege het wrange dieptepunt: "Zij roept en hij springt overeind. Zij vloekt, hij wijst beschuldigend naar het scherm. Hij vuurt de afstandsbediening af en zij tiert verder dat ze haar gegarandeerd hebben dat een storing uitgesloten is met zo’n duur toestel, die hoerenwijven, beftrollen, strontkutten. Morgen pas, als de winkels weer open zijn, zullen ze vloekend in hun auto stappen en met het televisietoestel terugrijden naar de electronicazaak. In afwachting daarvan zitten ze naar elkaar te staren in hun kale woonkamer. Wat een nachtmerrie."

Het wordt snel duidelijk dat elke bewoner in de gedeelde eenzaamheid van het Atlasgebouw in een eigen wereld leeft. De onafwendbaarheid van de sloop lijkt aanvankelijk in ieder van hen iets los te maken, maar net hier, wanneer er enige spanning optreedt, blijven we op onze honger zitten. De Coster laat na verder te focussen op de enkeling die daadwerkelijk zijn leven in handen neemt. Als gevolg blijven de door zelfbeklag gevoedde bewoners tot op het bittere einde passief en ontkennend. Als deze mini-maatschappij de spiegel is waardoor de Coster de teloorgang van de samenleving op grotere schaal bekijkt, is deze allerminst opbeurend. Of zoals ze het zelf verwoordt: “We zijn allemaal pinguïns op een te kleine ijsschots. Vroeg of laat breekt de ijsschots af en zal die gaan glijden. De kunst is enkel om zo goed mogelijk te verbergen dat je het weet.”

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Bie Helena

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!