Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Puur, transparant en watertandend origineel

Spis is het Deense woord voor Spijs. En spijs staat er volop in dit inspirerende kookboek van eveneens Deense chefkok Mikkel Karstad. In dit boek gaat hij terug naar de basis, naar puur eten gemaakt van lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Voedsel draait ook om schoonheid, ‘de eerste manier waarop we eten is met onze ogen’. En dat geldt wel voor meer dingen, zo bewijst Karstad met Spis. Het kookboek is een lust voor het oog met evenzo prachtige recepten, die je zonder schroom zowel kan prestenteren bij een boerenlunch als een chique diner.

Het is moeilijk niet onder de indruk te raken van het CV van Mikkel Karstad. Hij heeft bij meerdere sterrenrestaurants (waaronder La Tante Claire uit Londen met drie sterren) gewerkt en voor het Deense parlement gekookt voor hij chef-kok werd bij het prestigieuze advocatenkantoor Horten. Daarnaast schrijft hij ook nog eens voor verschillende culinaire tijdschriften, houdt Karstad de populaire blog We You They Ate bij en is hij trotse vader van vier kinderen. En oja, hij is pas 42 jaar oud.

Eerlijk en transparant
Spis is voor de verandering niet ingedeeld volgens het standaardrijtje ontbijt – lunch – diner, maar bevat hoofdstukken gebaseerd op Karstads favoriete ingrediënten zoals poon, pompoen, orgaanvlees en hert. Dit zegt veel over het boek dat je voor je hebt: een tikje onconventioneel, authentiek en met veel recepten die je niet snel op deze manier ergens anders terug zal vinden. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde inktvis met spliterwtenpuree, amandelen, yoghurt en gegrilde citroen, of zwarte bessen uit de oven met citroenverbana karamelijs en spelt. Karstad wil inspireren en mensen stimuleren te improviseren met wat op dat moment verkrijgbaar is. Dat resulteert in pure gerechten, die je bij wijze van spreken klaar kan maken met wat je buiten vindt. Eerlijk en transparant, de Scandinavische keuken ten top.

Zoals de gerechten zijn, is ook de schrijfstijl van Karstad. Verwacht geen uitgebreide inleiding of instructie, maar wel genoeg informatie (“Het is belangrijk dat je de longhaas niet te lang grilt, omdat het vlees een vrij grove structuur heeft die hard en taai wordt als je het te lang bakt.”). De sobere maar smakelijke foto’s doen de rest. De gebruikte ingrediënten zijn over het algemeen gemakkelijk verkrijgbaar, al zul je voor sommige – zoals de tuinzuring in onderstaand recept – op bezoek moeten bij de groenteman. Absoluut een zeer Spisiaal boek.

Recept: Sorbet van venkel en peer met grappa en gedroogde peren
4-6 personen

½ liter water
180 g suiker
40 g glucosestroop
15 venkelzaadjes
1 venkelknol
500 g rijpe peren
2-3 eetlepels perenazijn
25 ml grappa

Doe het water, de suiker, glucosestroop en venkelzaadjes in een steelpan en breng aan de kook.
Hak de venkel en peren in kleinere stukken; je hoeft de peren niet te schillen.
Voeg de venkel en peren toe aan het hete suikermengsel en laat 10-15 minuten koken op laag vuur.
Haal de pan van het vuur en giet peren, venkel en suikerwater in een blender en draai tot een redelijk glad geheel.
Giet dit door een grove zeef, zodat je een gladde massa krijgt, maar laat ook een beetje van de fruitpulp door de zeef gaan. Voeg dan perenazijn en grappa naar smaak toe. Zet de sorbetbasis in de koelkast en laat afkoelen.
Giet de sorbetbasis, als hij helemaal koud is, in een ijsmachine en draai er sorbet van. Doet de sorbet in een kom of plastic bak en zet die in de diepvries.
Laat helemaal opstijven voor je hem serveert.
Serveer de sorbet met knapperige, gedroogde peren en een beetje klaverzuring of citroenmelisse erop. Je kunt de sorbet als dessert eten, maar hij doet het ook heel goed als garnering bij een machtige chocoladecake of een andere stevige cake of zwaar dessert, omdat de sorbet lekker fris is.

Gedroogde peren
2 peren


Snij de hele peren in dunne plakken met een mandoline of heel scherp mes.
Leg de plakken peer op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat ze in de oven drogen tot ze knapperig zijn; 2 ½ - 3 uur op 60ᵒC (heteluchtoven) – en vergeet niet de ovendeur op een kiertje te laten staan.
De gedroogde peren blijven lang goed in een luchtdicht afgesloten verpakking.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Caroline Soesbergen

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!