Hebban recensie

Weten wat je eet: zware kost die je rustig moet laten verteren

Cecile Bol 01 december 2015

De huidige mens heeft het er maar moeilijk mee: diabetes, obesitas, kanker, Alzheimer. We worden weliswaar ouder, maar zijn zeker niet gezonder. Wat is het effect van onze voeding? In Weet wat je eet bijt journalist Daan de Wit zich vast in zo’n beetje elk onderzoek dat hij hierover heeft kunnen vinden. Een gezellig boek is het niet, maar het zal je wel aan het denken zetten over je eigen voedingspatroon.

Een van de uitgangspunten is dat we tegenwoordig als mens last hebben van allerlei ziektes die vroeger helemaal niet bestonden. Het ligt voor de hand dat we de oorzaken in onze huidige voeding moeten zoeken. Maar hoe zit dat precies en hoe moet het dan wel?

Tandarts Weston A. Price had krap een eeuw geleden precies dezelfde vraag. Op zoek naar het antwoord reisde hij de hele wereld over om de gebitten, botten en eetgewoonten van allerlei primitieve stammen te onderzoeken. Hij ontdekte onder meer de positieve effecten van onbewerkte voeding én (voornamelijk) dierlijke vetten. Of eigenlijk ontdekte hij vooral het negatieve effect van bewerkte voeding.

De heilzame werking van onbewerkte voeding is tegenwoordig toch wel gemeengoed. Maar hoe zit het met vet? Op dit punt begint Daan de Wit met het erbij halen van onderzoek na onderzoek na onderzoek en het blootleggen van lobbyisten in de voedingsindustrie. Dat vet slecht is blijkt helemaal niet bewezen. Daarentegen blijkt uit alles dat suiker en andere snelle koolhydraten naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk zijn voor onze hedendaagse, slechte gezondheid. Dat begint nu ook door te sijpelen in de huidige kopgroep aan wetenschappers op dit gebied. Er is nog een lange weg te gaan, maar langzaam vinden de nieuwste wetenschap en de oudste kennis op het gebied van gezond eten elkaar weer.

Dus vergeet die zes boterhammen per dag; volkoren is net zo slecht als wit, maar om andere redenen. En gepasteuriseerde melk heb je ook helemaal niks aan. En pas op met bepaalde oliën, want daarvan kan je omega 3 en omega 6 uit balans raken. En… in Weet wat je eet komt zoveel aan de orde, dat het je als lezer wat gaat duizelen.

Het stemt ook een beetje treurig. Een breed scala aan heersende adviezen waar jij en ik mee zijn opgegroeid wordt hard onderuit gehaald. Als je het allemaal zo leest, bekruipt je vooral het gevoel dat je hoe dan ook gedoemd bent een snelle dood te sterven. Het boek maakt in die zin eerder angstig, dan dat het verhelderend is. Maar ja, het is wel verfrissend om al die onderzoeken eens op een rijtje te zien. En daar kun je alleen maar je voordeel mee doen.

Mogelijk komt die unheimliche gevoel vooral door de schrijfstijl van Daan de Wit. Weet wat je eet mist een duidelijke kop, midden en staart. Zelfs in het laatste hoofdstuk staan nog alinea’s die qua inhoud niet hadden misstaan in de inleiding. Als lezer ga je niet van probleem, via uiteenzetting naar oplossing, maar word je steeds opnieuw met het probleem geconfronteerd. En dan is er nog het feit dat Daan de Wit zich af en toe niet kan inhouden om denigrerend uit te halen naar bijvoorbeeld ouders die hun baby een lik slagroom geven of pubers die met roze koeken lunchen. Dat schrikt eerder af dan dat het bijdraagt aan het overbrengen van de boodschap.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Gezond eten kan werken als medicijn en dus kunnen we onszelf weer redelijk in het gareel eten. Voor de gemakzuchtige (of overweldigde) lezer is er een fijne samenvatting van drie pagina’s waarin puntsgewijs staat hoe je dat kunt aanpakken. Het toverwoord: onbewerkt eten.

Weet wat je eet is confronterend en op sommige momenten bijzonder vervelend om te lezen, zelfs voor iemand die al heel goed op weg is met gezond eten. Zeker geen boek voor beginners of voor de koffietafel. Wel een boek voor wie op zoek is naar verdieping en wetenschappelijke onderbouwing.

Meer recensies van Cecile Bol

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!