Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rode Joan was vooral verliefd

Daphne Meijer 18 september 2014

Een paar jaar geleden herhaalde de BBC weer eens een serie over het vooroorlogse leven van studenten in Cambridge. Thema was de populariteit van het communisme onder de studenten. Wie deze geschiedenis een beetje kent, kon alle hoofdpersonen thuisbrengen: de ‘Cambridge Spy Ring’ van roemruchte Britten uit de hogere klassen die in hun studententijd werden geronseld als spionnen voor de Sovjet-Unie. De ‘grote vier’ Anthony Blunt, Guy Burgess, Kim Philby en Donald Maclean kwamen voorbij, en een aantal onbekendere personen.

Voor de Britten is dit aspect van hun geschiedenis een korstje waar ze maar aan blijven pulken en waar ze romans, toneelstukken en filmscripts over blijven produceren. Meest beroemd is waarschijnlijk Alan Bennetts toneeltekst A Question of Attribution. Het stuk, een dialoog tussen kunsthistoricus Anthony Blunt en koningin Elisabeth, werd verfilmd voor de televisie en is nog regelmatig te zien. In dit culturele en literaire subgenre ‘Communistische Cambridgiana’ valt ook Rode liefde van Jennie Rooney. Deze roman verscheen in 2013 in de UK als Red Joan. Maar Rode liefde is misschien een betere titel voor dit boek, want zo ‘rood’ was hoofdpersoon Joan helemaal niet.

Jennie Rooney wilde nadrukkelijk een roman schrijven, zo zegt ze in haar nawoord, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een onbekende vrouwelijke spion, Melita Norwood, die in 1999 op 87-jarige leeftijd werd ontmaskerd. De Britse schrijfster, die zelf in Cambridge gestudeerd heeft, kwam dit verhaal op het spoor via een krantenbericht met de geniale kop ‘The Spy Who Came In From The Co-op’. Het is duidelijk uit welke soeppan Rooney zichzelf wilde opscheppen. Door ingenieus heen en weer te springen tussen heden en verleden, vertelt Rooney het verhaal van de eveneens 87-jarige Joan, die op een ochtend bezoek krijgt van de Britse inlichtingendienst. Anthony Blunt komt, vermomd, in de roman voor, als jaargenoot en bekende van Joan. Er wordt ook iets gesuggereerd over een personage in wie kenners van de ‘Spy Ring’ Guy Burgess kunnen herkennen, die als dubbelspion zowel voor de Russen als de Britten actief was. Het is voor de liefhebbers ook mogelijk enige overeenkomst te zien tussen Joan en John Cairncross, een spion die Britse atoomgeheimen doorsluisde. Het grote verschil is dat de mannen in de ‘Cambridge Spy Ring’ mannen waren, met alle privileges van dien, en Joan niet. Joan kon als studente natuurkunde geen graad behalen, want een ‘diploma’ was het hoogst bereikbare. Dit werkte spiontechnisch gezien in haar voordeel. Zij kon zonder problemen papieren kopiëren; iedereen ging ervan uit dat een meisje toch niet begreep waar de berekeningen over gingen.

Rode liefde gaat echter niet over spionage en zelfs niet over politiek. Tussen de echte Melita Norwood en de verzonnen Joan Stanley bestaat niet zoveel overeenkomst. Met name ontbreekt deze op het punt waar het werkelijk om draait: het geloof in het communisme, dat sterker was dan het taboe op landverraad. Joan Stanley was geen communiste. Haar humanistische, vaag socialistische ideeën had zij van huis meegekregen en voor de rest was het eigenlijk een kwestie van toeval. Als zij haar ‘handler’ nooit had ontmoet, was zij niet verliefd geworden en had haar leven er anders uitgezien. Hoe het toeval iemands persoonlijke geschiedenis beïnvloedt, en hoe elke beslissing consequenties heeft, toont deze roman helder aan.

Jennie Rooney’s Inspiratiebron Melita Norwood was wél een echte communiste. Na lezing blijft de vraag hangen waarom Rooney er niet voor gekozen heeft Joan iets meer van Norwoods activisme mee te geven. Misschien is het voor een jonge schrijver (Rooney is geboren in 1980) gewoonweg onmogelijk om zich het politieke vuur voor te stellen waarmee de communisten streden voor wat zij als de waarheid zagen. Wie in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw communist was, was zeven dagen per week in touw voor de revolutie. De personages in Rode liefde steken daar wat bleekjes bij af; zij zijn toch vooral met zichzelf bezig. Maar misschien is dat Rooney’s boodschap.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Daphne Meijer

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!