Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Even doorbijten voordat je bij de malse inhoud bent

De zomer komt er aan. En dat is voor mij een uitgelezen kans om Planet BBQ van Steven Raichlen te recenseren. Wat een pil van een boek, dat een opwindende reis belooft langs ´s werelds meest bijzondere barbecuehotspots. Van Zuid-Korea tot Argentinië, tot ons eigen kikkerlandje. Geen barbecueland blijft onbehandeld.

Steven Raichlen heeft sinds 1986 inmiddels al 28 boeken op zijn naam staan en is dus een doorgewinterde en wereldwijd bekende auteur op het gebied van eten bereiden boven vuur. Maar hoe zit het met dit boek dat inmiddels al uit 2011 stamt?

Het boek is zo dik dat het met zijn 638 pagina’s bijna niet te behandelen is. Het behandelt de historie van het grillen van vlees dat tot 1,8 miljoen jaar terug gaat. Het bevat een schat aan informatie over 60 landen en hun grilltechnieken en daarnaast worden wereldwijde bbq helden van de schrijver geïnterviewd.

Elk recept wordt vergezelt van informatie waar het gerecht vandaan komt, wat het recept is, hoe het wordt gemaakt en welke feitjes er over het gerecht zijn. Tussen de recepten door staat er vaak ook nog handige informatie over bijzondere ingrediënten of de achtergrond van bijvoorbeeld een gerecht als hamburger of braadworst. En laat ik niet vergeten dat er ook nog in dit boek staat hoe je moet barbecueën. Al staat dit hoofdstuk, mij geheel onlogisch, helemaal achterin.

Het boek is bijna een overkill aan informatie en ik weet eerlijk gezegd niet goed waar ik moet beginnen met lezen. Elk recept wordt voorzien van een stuk achtergrond hoe Steven aan zijn recept kwam en waar. Daarna volgt een ingrediëntenlijst, wat je nog meer nodig hebt voor de bereiding en een voorbereidingstijd.

De recepten zelf worden in genummerde stappen uitgelegd en zijn helder en overzichtelijk. Als de wijze van grillen door de auteur wat te lastig wordt bevonden voor de thuiskok dan wordt er vaak ook wel een wijze beschreven hoe het op een meer standaard manier kan worden klaargemaakt. Ook wordt er vaak nog een variatie gegeven.

De ingrediënten zijn vaak zodanig aangepast dat deze redelijk goed te verkrijgen zijn. Soms worden er echter wel erg lokale specerijen en producten gebruikt. Rocotopepers, Thaise basilicum, impalabout, annattozaad of bittersinaasapelsap bijvoorbeeld. Leuk voor de kok die de extra stap wil zetten om die te verkrijgen maar gelukkig staat er, voor de minder ambitieuzen onder ons, veelal een makkelijker verkrijgbaar alternatief benoemd. Dat maakt het boek een stuk toegankelijker.

Ook vind ik het leuk dat er aandacht wordt gegeven aan minder conventioneel vlees zoals gans, longhaas, snoek en geit.

Met zoveel pagina’s heeft het boek flink wat hoofdstukken: Voorgerechten met diverse soorten vlees en groenten, salades, gegrild brood, rundvlees (kalfsvlees en wild), varkensvlees, lamsvlees (en geitenvlees), gehakt, gevogelte, vis, schaal en schelpdieren, groenten en vegetarische gerechten en desserts. Wel mis ik een hoofdstuk voor sauzen. Er wordt in het boek al regelmatig doorverwezen naar andere pagina’s en als je soms eens een andere saus zou willen proberen bij een bepaald recept moet je daarvoor achterin gaan zoeken in de index. Dat had van mij best anders gemogen.

Mijn grootste kritiekpunt op dit boek is dat ik het enorm rommelig vind. Recepten beginnen halverwege, op één derde of twee derde van een pagina nadat een ander recept is geëindigd. Dan volgt er opeens na een recept weer een pagina over een land en zijn bbq cultuur of een interview. Ook de informatieve stukjes tussendoor, hoewel in een andere kleur achtergrond weergegeven, maken het boek, samen met de kris kras geplaatste foto’s erg onrustig. Mij nodigt het in ieder geval niet uit om steeds verder te lezen.

Voor mijn testrecept ging ik voor een lekkere entrecote met authentieke chimichurri met de toepasselijk naam Hartaanval uit Buenos Aires.
1 entrecote (ca 3cm dik en 340 gr)
1 eetl plantaardige olie, of meer indien nodig
4 plakken bacon
2 grote eieren
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Chimichurrisaus (zie blz. 159)

1) Leg het vlees op een snijplank. Snijd het vanaf de smalle kant langs de zijkant bijna doormidden. Snijd in de richting van de brede kant, maar snijd het vlees niet helemaal door. Houd in je ene hand het mes parallel aan de snijplank en leg je andere hand op het vlees. Vouw het vlees open als een boek.
2) Maak de barbecue klaar voor de directe grillmethode en verhit hem tot hij heet is.
3) Zet de zijbrander van de barbecue op matig en verhit de olie in een koekenpan. Als je geen zijbrander hebt, bak je de bacon in een pan op de barbecue of het fornuis. Bak de bacon 2-4 minuten per kant, tot hij knapperig is en laat hem dan uitlekken op keukenpapier. Zet de koekenpan apart.
4) Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg het opengevouwen diagonaal op het grillrooster. Gril het vlees naar wens, 2-3 minuten per kant voor rood tot rosé. Druk op het vlees om te zien hoe gaar het is (zie blz. 147). Leg de steak op een bord en houd hem warm.
5) Als je van baconvet houdt (en dat doe ik zeker), bak je de eieren in de pan waarin je de bacon hebt gebakken. Giet anders eerst het vet uit de pan, voeg 2 eetlepels olie toe en bak de eieren 2-3 minuten als je spiegeleieren wilt, of bak de onderkant 2-3 minuten en de bovenkant 1 minuut.
6) Leg de eieren naast elkaar op de steak en leg de plakken bacon naast elk ei. Serveer met de chimichurrisaus.

Dit recept was echt om te smullen. Ik kan niet anders zeggen. De entrecote was heerlijk na de opgegeven baktijd en de eieren en bacon en chimichurri maakte het helemaal af.

Planet BBQ is een boek dat met 309 recepten, 60 behandelde landen en hun bbq culturen een schat is aan informatie en tips. Hierdoor zal dit boek je elke keer wat nieuws voorschotelen als je het open slaat. De rommelige en drukke inhoud maakt het echter soms wel even doorbijten. De malse en goed te verteren inhoud en de smaakvolle recepten zijn het doorbijten wel zeker waard om dit boek telkens uit de kast te halen als er met vuur buiten gekookt mag worden.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demandiekokenkan

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!