Vermakelijk, maar mist nieuwe inzichten
Stuart Moore heeft al meerdere Marvel en DC comics op zijn naam staan, maar ditmaal heeft hij het materiaal van één van de bekendste en meest geliefde comic book-reeksen van iemand anders genomen en in een leesboek gegoten. Civil War, oorspronkelijk hoofdzakelijk geschreven door Mark Millar en getekend door Steve McNiven, ziet een groot aantal superhelden het tegen elkaar opnemen in plaats van tegen een superschurk. Het resultaat is dat teamgenoten, vrienden en zelfs familieleden lijnrecht tegenover komen te staan in een conflict dat hun werkwijze voorgoed zal veranderen.
Het boek van Civil War begint met een grote ramp die de aanleiding vormt voor de Amerikaanse overheid om een registratiewet in te voeren voor alle superhelden. Deze wet zal ervoor zorgen dat geheime identiteiten niet meer worden getolereerd, en de helden zullen bovendien worden opgeleid en gecontroleerd door de overheid. Dit zorgt ervoor dat er twee kampen ontstaan onder de superhelden: één schaart zich achter Iron Man en de overheid en is het ermee eens dat het voor het grote goed noodzakelijk is om zichzelf aan te melden. De overgebleven superhelden kiezen het standpunt van de rechtvaardige Captain America en verzetten zich tegen de bemoeienis van de overheid en de schending van hun burgerrechten.
Het kan niet anders dan heel lastig zijn voor een schrijver om zoveel verschillende personages een plek te geven in een boek. Al helemaal als ze niet oorspronkelijk door hem zijn verzonnen. Desalniettemin zorgt Moore ervoor dat de lezer niet wordt overspoeld met tientallen namen en geeft hij de belangrijkste spelers van Civil War de meeste aandacht. Een goede keuze, want dat zijn tegelijkertijd ook de meest bekende superhelden die de lezer al dan niet van de films zal kennen.
Twee groepen bestaande uit superhelden die met elkaar op de vuist gaan voor hun principes biedt een interessante en diepgaande thematiek in het superheldengenre, al is het boek net iets te kort om het de aandacht te geven dat het verdient. De comics hebben de mogelijkheid om door middel van beeld emoties en dramatiek te kunnen overbrengen aan de lezer, maar Moore heeft dat niet tot zijn beschikking en compenseert dat niet goed genoeg met zijn schrijfkunsten. Het begin beschrijft hij sterk, maar gaandeweg in het boek voert de actie de boventoon en valt de emotie weg.
Het leesboek van Civil War is een leuk extraatje voor de echte Marvelfan, maar biedt verder geen nieuwe inzichten voor deze verhaallijn. Het verhaal had baat gehad bij meer diepgang die past bij de toon en de thematiek van de plot, maar gezien de vele personages die zijn betrokken bij het conflict is de schrijver er toch redelijk goed in geslaagd het verhaal goed genoeg vorm te geven met de ruimte die hij tot zijn beschikking had. Met wat meer vrijheid en meer pagina’s had hij wellicht een interessante eigen visie aan het welbekende verhaal kunnen geven.
Reageer op deze recensie