Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Winston Churchill: redder van Europa

Vijftig jaar na de dood van Winston Churchill is de mening over hem bijgesteld. Het gevolg van anachronistisch denken vooral. De normen van nu projecteren op de eerste helft van de vorige eeuw. Boris Johnson neemt daar geen genoegen mee. Hij verricht diepgaand onderzoek naar de man achter de mythe. Zijn boek De Churchill Factor is een indrukwekkende weergave ervan, geschreven op een manier die de goedkeuring van de grote staatsman zou hebben. Churchill ten voeten uit: virtuoos, politiek incorrect, groot redenaar,  zelfverzekerd, lomp, traditionalist, sociaal voelend, levensgenieter, workaholic en in zekere zin ook alcoholist, strateeg en behept met een groot ego. Johnson uit zich in meeslepende volzinnen die een optimum aan leesplezier opleveren. Na het verwerken van alle feiten en een schat aan details is zijn conclusie dat we het hier hebben over één man die wereldgeschiedenis schreef. Je kunt je bedenkingen hebben bij de superlatieven - Churchill maakte ook grote fouten die duizenden mensenlevens kostten -,  vast staat eveneens dat hij miljoenen levens redde. Hij voorkwam dat nu horden mensen in Lederhose door Parijs, Amsterdam, Brussel, Praag en andere steden lopen. Met zo ongeveer alles tegen zich bond hij met 'zijn' Engeland de strijd aan tegen het Nazi-Duitsland van Adolf Hitler. Weigerde diens handreiking en was zich ervan bewust dat het Europees continent reddeloos verloren zou zijn bij toegeven. Het kostte een half miljoen Britten hun leven.  

Een gegeven waarop hij nu in toenemende mate door critici wordt afgerekend. Direct na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, nog in 1945, zette de Engelse kiezer hem aan de zijlijn. Die was de oorlog beu en ervan overtuigd dat de rondborstige krijger niet zonder kon. Zijn optreden in zowel de Boeren- als de beide Wereldoorlogen gaven daartoe aanleiding. Vergeten het feit dat hij de voorzet gaf voor het ontwikkelen van materialen waarmee de vijand werd verslagen. Falen in Antwerpen en  Gallopoli, belediging van India en het afslachten van 1297 weerloze Franse mariniers in Algerije bleef hangen. Johnson noemt ter verdediging de drijfveer: het vasthouden aan een ideologie, maar dat begrip was er niet bij veel Britten. Die hielden vast aan zijn racistische uitspraken die in de tijd dat ze werden gedaan heel anders landden. Schetst het beeld van een man die even meedogenloos als menslievend was. Dat wordt weerspiegeld door zijn gezicht: een wat bozige blik met daarin een zacht pruilmondje.  

Dezelfde man die op stakers liet schieten en die een grote aanzet gaf tot de verzorgingsstaat. De menselijke trekken spraken het volk aan, dat in feite ver afstond van de deze weldoorvoede goed voorziene mens. De vernedering door zijn vader, tevens voorganger als Minister van Financiën, een man met syfilis en een misselijkmakende reputatie op velerlei terrein, zette hem na diens dood aan tot het verwezenlijken van de droom: pa in de schaduw zetten en Eerste Minister worden. Heel af en toe loopt de auteur zichzelf voorbij. Daar waar hij op één en dezelfde bladzijde Churchill de grootste redenaar aller tijden noemt en vaststelt dat hij geen Luther King is. Churchill die op de knieën ging voor de Amerikanen en als geen ander begreep dat zonder hen de nazi’s niet te verslaan waren. Het onderschatten van de Russen door de Amerikanen bezorgde hem een hoofdpijndossier. Pas eind negentiger jaren komt zijn Operation Unthinkable aan het daglicht. Samen met Amerika, Frankrijk en de Duitse Wehrmacht de Russen een kopje kleiner maken. Johnson is een taalkunstenaar. Hij gebruikt prachtige metaforen. Zijn tekst, doorspekt met hoogst vermakelijke anekdotes, is interessant voor kenner en leek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur